Alle recepten met walnoten
Salade met walnoten en gembersiroop
bijgerecht voor 4 personenIngrediënten
1 bosje rucola
1 notige/licht bittere sla (lolla rossa, rode batavia)
8 verse walnoten
een neutrale olijfolie/zonnebloemoliemilde of extra milde gembersiroop
Bereidingswijze
- Was en scheur de rode sla
- Maak een dressing van twee eetlepels olie en twee theelepels gemberstroop
- Meng de dressing door de rode sla
- Pel de walnoten
- Vul een kom met water, neem een handje rucola bij de steeltjes (ca. 50 gram) en doop dat zachtjes een paar keer in het water, laat uitlekken en maak met een licht slaande beweging zo droog mogelijk
- Meng de walnoten en de rucola zachtjes door de sla.
Roffioelen
nagerechtIngrediënten
2 ons walnoten
2 goudreinetten
blanke amandelen
poedersuiker
kaneel
kardamom- of gember –poeder,
bladerdeeg.
Bereidingswijze
Roffioelen is een oud-vaderlands gebak uit de late Middeleeuwen (ca 1510). Hier een wat makkelijker, hedendaagse variant. Het oorspronkelijke recept is te vinden in ‘Van soeter cokene’ van dr. Maria van Winter.
- Neem 1 ons gepelde walnoten en een handje blanke amandelen, twee goudreinetten, 50 gram poedersuiker, gemalen kardamom of gemberpoeder en kaneel naar smaak
- Dit alles in stukjes snijden en goed door elkaar mengen
- Ontdooi een aantal bladerdeegvellen, leg wat van het mengsel in het midden en vouw de vier punten toe
- Zet in de oven tot de deegpakketjes mooi goudbruin zijn.
Salade Maarschalkerweerd
Bijgerecht voor 2 personenIngrediënten
1 citroen
2 ons walnoten
2 kroppen sla
2, sjalotten
verse munt
70 gram feta
honing walnotenolie
zwarte peper en cayennepeper.
Bereidingswijze
Dit was één van de salades bij de midwintermaaltijd voor de vrijwilligers op onze tuin.
- Klop een dressing van 1 theelepel honing, 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels walnotenolie (o.a. bij de Hema), wat zout, versgemalen zwarte peper en een mespunt cayennepeper
- Neem de kernen van twee kroppen groene sla , was en slinger droog
- Voeg toe 2 sjalotten in dunne ringen, een eetlepel verse munt, ca 70 gram feta (kruimelen) en een hand gepelde walnoten
- Schenk voor het opdienen de dressing erover.
Ingrediënten: 1 citroen, 2 ons walnoten, 2 kroppen sla, 2, sjalotten, verse munt, 70 gram feta, honing walnotenolie, zwarte peper en cayennepeper.
Dit was één van de salades bij de midwintermaaltijd voor de vrijwilligers op onze tuin.
- Klop een dressing van 1 theelepel honing, 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels walnotenolie (o.a. bij de Hema), wat zout, versgemalen zwarte peper en een mespunt cayennepeper
- Neem de kernen van twee kroppen groene sla , was en slinger droog
- Voeg toe 2 sjalotten in dunne ringen, een eetlepel verse munt, ca 70 gram feta (kruimelen) en een hand gepelde walnoten
- Schenk voor het opdienen de dressing erover.
Chinese koolstamppot met walnootgremolata
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 kg. aardappelen
- zout
- 400 gr. chinese kool
- 100 gr. gerookte spek of bacon in plakjes
- 50 gr. walnoten
- 125 gr. witbroodkruim
- 50 gr. boter
- 1,5 eetl. gehakte peterselie
- ½ eetl. citroenrasp
- versgemalen peper
- 1 dl. melk
- 1 eetl. kerriepoeder
Bereidingswijze
1. Aardappelen koken. Kool en spek in smalle repen snijden. De walnoten fijnhakken.
2. Spek bakken in een koekenpan, broodkruim en boter toevoegen en dit lichtbruin en krokant bakken.
3. Peterselie, citroenrasp en walnoten erdoorheen roeren.
4. Aardappelpuree maken met de aardappelen, melk, peper en kerriepoeder. Chinese kool erbij en goed doorwarmen.
5. Serveer de walnootgremolata over de stamppot.
Tip: ook erg lekker met kleine blokjes kaas door de stamppot!