Alle recepten met veldsla
Salade van veldsla, sinaasappels en walnoten
bijgerecht voor 4 personenIngrediënten:
200 gram veldsla
2 sinaasappels
75 gr. walnoten
4 eetlepels goede olijfolie
een eetlepel balsamico-azijn
1 teen knoflook geperst
50 gram geraspte belegen kaas
1 theelepel honing.
Bereidingswijze
- Was de sla en slinger die droog
- Schil de sinaasappels zo dat er geen wit meer aanzit
- Snij de vruchten in stukjes
- Hak de walnoten grof
- Maak een dressing van olijfolie, azijn, kaas, knoflook en honing
- Verdeel de sla, walnoten en sinaasappel gelijkelijk over vier borden en schenk dan de dressing erover.
Libanese sla
recept voor zes peronenIngrediënten
50 gram veldsla
25 gram winterpostelein
1 komkommer
4 rijpe maar stevige tomaten
een handje peterselie
8 takjes munt
3 uien of sjalotten
4 sneden witbrood
1 teen knoflook
een kleine eetlepel citroensap
een kleine eetlepel gedroogde tijm
een flinke theelepel sumak
olijfolie en zout.
Bereidingswijze
Het bijzondere in deze schotel is de sumak: gedroogde en gemalen rode besjes van de sumakboom, die in de Libanese keuken gebruikt worden om een zuuraccent te geven. Sumak hoort samen met mastiek (hars van de acacia) en sahlab (wortel van een orchidee) tot de typisch Arabische keuken. Het is verkrijgbaar bij de Turkse groentenwinkel.
- Schil de komkommer en snijd in plakken van 1 cm dik
- Kook de tomaten kort en haal de velletjes eraf, snijd ze dan in stukjes ter grootte van een dobbelsteen
- Was de peterselie, munt, de winterpostelein, en de veldsla en slinger ze droog
- Snijd de munt en de peterselie grof
- Pel de uien en hak ze fijn
- Snijd het brood in dobbelsteentjes en leg het even onder de grill of op een koekenpan met een heel klein beetje olie
- Knijp een teen knoflook uit in een grote schaal
- Doe zout en citroensap erbij en roer tot het zout begint op te lossen
- Doe de tijm en de sumak erbij, en ruim drie eetlepels olie. Weer roeren
- Doe in de schaal erbij: tomaten, komkommer, ui, postelein, veldsla, , peterselie en munt
- Meng alles voorzichtig door elkaar
- Strooi de stukjes brood erover.