Alle recepten met uien
Hete bliksem
Hoofdgerecht voor 2 personenIngrediënten
600 gram aardappelen (bijv. Junior)
500 gram appels (bijv. Zoete Bloemee),
1 grote ui
15 gram boter
peper en zout
Bereidingswijze
• Schil de aardappels en snijd in stukken.
• Pel de ui en snijd in ringen.
• Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in grove stukken.
• Kook aardappels, ui en appels in water met wat zout in ca. 20 minuten gaar.
• Giet het kookvocht af en bewaar dit.
• Stamp of prak (dan houd je nog wat appel in stukjes) de inhoud en maak het smeuïg met boter en wat kookvocht.
• Breng op smaak met peper en zout.
• Het gerecht wordt gloeiend heet gegeten; dat ‘hete’ heeft dus niet met pepers te maken.
• Als aanvulling kun je denken aan: piegelei, pittige saucijsjes, gehakt met Mexicaanse kruiden.
Uientaart uit de Elzas
hoofdgerecht voor 4 personenIngrediënten
Vulling : 3 grote uien
50 gram boter
2 eetlepels zonnebloemolie
witte peper en zout
2 eetlepels bloem
300 ml slag- of koksroom
2 eieren losgeklopt.
Bereidingswijze
- Deeg: Snijd 125 gram boter in stukjes en kneed die door 250 gram bloem en een snufje zout
- Doe er een losgeklopt ei door en kneed verder tot een soepel deeg. Indien te stug, een klein beetje (eetlepel) melk erbij
- Doe het deeg in plasticfolie en laat het een uur op een koele plaats rusten
- Vulling: Halveer de uien en snijd ze verder in dikke plakken
- Verwarm de boter en de olie in een grote pan, doe de uien erbij, een deksel op de pan en smoor ze op een laag vuurtje een uur lang
- Af en toe roeren en halverwege een snufje zout toevoegen
- Na dat uur: doe de bloem erbij en roer het goed door elkaar
- Klop de room door de eieren
- Laat de uien een beetje afkoelen en roer dan het room-eiermengsel erdoor
- Beetje peper erbij
- Verwarm de oven voor op 150 graden C.
- Vul een ingevette taartvorm (25 cm) met het deeg (drukken) en zorg voor een opstaand randje
- Doe de vulling er in en zet 1 uur in de oven.
Franse uiensoep
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
4 grote uien
30 gram boter
1 laurierblad
2 kruidnagels
gedroogde rozemarijn
suiker
zout en peper
bouillon
witte wijnazijn
droge witte wijn,
stokbrood/witbrood
100 gr belegen geraspte kaas.
Bereidingswijze
- Snijd 4 grote uien in ringen
- Neem een grote pan met stevige bodem en verwarm daar 30 gram boter in
- Doe de uien erbij en een snufje suiker, 1 laurierblad, 2 kruidnagels, een halve theelepel rozemarijn, wat zout en peper
- Fruit de uien op een matig vuur in ca 5 minuten goudbruin
- Doe er 1 liter groentenbouillon/kruidenbouillon en een eetlepel witte wijnazijn bij en laat het geheel 15 minuten heel zachtjes koken
- Doe er dan 2 dl droge witte wijn bij en laat nog eens 15 minuten zacht koken. Breng op smaak met peper en zout
- Schep de soep in ovenvaste kommen en laat wat ruimte
- Leg op de soep enkele sneetjes geroosterd stokbrood of uitgestoken (met een beker) rondjes witbrood. Strooi daarover wat belegen geraspte kaas
- Zet in de oven (250 graden) of onder de grill om de kaas te laten gratineren.
Gesauteerde courgette met ui en tomaat
Benodigdheden
- 600 gr. courgette
- 1 grote rijpe tomaat
- 2 eetl. olie
- 3 uien
- 2 eetl. gehakte peterselie
- 1 eetl. citroensap
- zout & peper
Bereidingswijze
1. Ontvel de tomaat en snij hem in kleine blokjes.
2. Snij de courgette in 5 cm dikke plakken en snij deze in 6 partjes.
3. Snij de ui in dunne schijven.
4. Verhit de olie in een grote koekenpan op een matig hoog vuur. Voeg de courgette toe en bak die onder regelmatig roeren 5 minuten.
5. Strooi zout en wat peper over de courgette, voeg dan de uien toe en bak alles nog eens 3 minuten.
6. Doe de tomaat, peterselie en het citroensap erbij en laat alles nog enkele minuten op het vuur.
Gevulde uien met kerrierijst
Benodigdheden
- 4 grote uien
- 450 gr. gekookte rijst
- 1 eetl. olie
- 2 eetl. kerrie
- 3 eetl. boter
- mespunt kurkuma
- 2 eieren
- 2 theel. citroensap
- zout & peper
- 2 dl. yoghurt
Bereidingswijze
1. Maak de uien schoon en kook ze 5 minuten in ruim water met wat zout. Laat ze uitlekken en afkoelen. Halveer ze en verwijder het binnenste deel zodanig dat alleen de randen overblijven. Snij het verwijderde deel zeer klein.
2. Verhit de olie en fruit hierin de kerrie gedurende een minuut, voeg de rijst toe en roer alles goed door elkaar. Houd dit warm.
3. Verhit de boter en fruit hierin de fijngesneden ui met de kurkuma goudbruin.
4. Roer de eieren los en voeg deze samen met citroensap, peper en zout toe aan de ui.
5. Roer de massa door tot deze enigszins stevig begint te worden. Vul hiermee de uien.
6. Doe de warme kerrierijst op een schaal en leg de uien erop. Serveer samen met de yoghurt die als saus dient.