Alle recepten met tuinbonen
Tuinbonensalade
bijgerechtIngrediënten
gekookte tuinbonen
citroen
olijfolie
schapenkaas
peper
zout
basilicum
munt
Bereidingswijze
- Meng de ingrediënten hierboven in een verhouding die je zelf lekker vindt tot een zomerse tuinbonensalade
Portugese tuinbonensoep met munt
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
1 grote ui
1 teen knoflook
2 grote bloemige aardappels
1 snee witbrood
4 eetlepels olijfolie
1 kilo tuinbonen (ongedopt)
2 groentebouillontabletten
2 takjes munt
2 takjes peterselie.
Bereidingswijze
- Pel en snipper 1 grote ui en 1 teen knoflook
- Neem 2 grote bloemig kokende aardappels (Texelster b.v.), schil, was en snijd in blokjes
- Ontdoe 1 snee stevig witbrood van korsten en snijd in dobbelsteentjes
- In een ruime soeppan 3 eetlepels olie verhitten en ui en knoflook 3 minuten zachtjes fruiten
- Aardappels toevoegen en al omscheppend 4 minuten meebakken
- Tuinbonen toevoegen, plus 1 en een kwart liter water, plus twee bouillontabletten
- Aan de kook brengen en 25 minuten op een laag vuur laten sudderen
- Intussen: bak de broodjes bruin op een koekenpan in twee eetlepels olie
- Vuur uit. Dan: zeef de groenten uit de bouillon en doe in een kom
- Pureer de groenten met een staafmixer
- Puree en bouillon weer bij elkaar en zachtjes roerend weer opwarmen
- Breng op smaak met zout en peper
- Hak de blaadjes van 2 takjes munt en 2 takjes peterselie fijn
- Verdeel de kruiden en de blokjes brood over de soep op de 4 borden.
Tuinbonen met crème fraîche en majoraan
hoofdgerecht voor 2 personenIngrediënten
1 kilo verse tuinbonen
bonenkruid
1 ui,
boter
125 ml creme fraiche
gedroogde majoraan.
Bereidingswijze
- 1 kilo verse tuinbonen doppen, wassen en 20 minuten zachtjes koken met wat zout en een takje bonenkruid
- Ui pellen en snipperen
- 25 gr. boter smelten en de ui 4 minuten fruiten
- Voeg daar een bekertje creme fraiche en een theelepel gedroogde majoraan aan toe
- Zonder deksel 5 minuten zachtjes laten koken
- Peper en zout naar smaak toevoegen
- Saus mengen met de bonen
- Lekker bij karbonade.
Artisjokharten met tuinbonen
hoofdgerecht voor 2 personenIngrediënten
750 gram tuinbonen (ongedopt)
250 gr. artisjokharten (bodems) doormidden of in vieren gesneden
peper en zout
3 eetlepels neutrale olijfolie
2 knoflooktenen (geperst of gehakt)
1 eetlepel citroensap
halve eetlepel suiker
2 takjes munt of dille fijngehakt.
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten in een pan met wat water
- Zet ze net niet helemaal onder
- Kook het geheel 15-20 minuten heel zachtjes, tot de groenten zacht zijn en het vocht ingekookt is
- Kan warm en koud gegeten worden.
Klassieker: tuinbonen met bonenkruid en ham
hoofdgerecht voor twee personenBereidingswijze
Als hoofdelement van de maaltijd: reken op 1 pond per persoon (ongedopt). Grotere bonen worden wat sterker van smaak en iets meer bitter (tannine)
- Kook de kleine boontjes 20 minuten, en de grotere ruim een half uur.
- Voeg wat zout en een scheutje melk toe
- Bonenkruid kun je gewoon meekoken (grof gesneden).
Erg lekker met gekookte ham (vraag een plak van ongeveer een halve cm. dik en snijd deze thuis in dobbelsteentjes). Ook erg lekker: plakjes banaan daarbij. Je ziet: tuinbonen combineren goed met zachte smaakjes ( lamsvlees, artisjok, ham, banaan).
Tuinbonen met venkel en appel
Benodigdheden voor 2 personen
- 1 kg. tuinbonen
- 1 appel
- 2 kleine venkels
- 50 gr. boter
- zout & peper
Bereidingswijze
1. Dop de tuinbonen, snij de venkel in dunne schijven en de appel in kleine blokjes.
2. Smoor de tuinbonen met wat water in de boter gedurende 20 minuten.
3. Voeg dan de appel en venkel toe en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
4. Naar smaak zout en peper toevoegen.