Alle recepten met tomaten
Salade van mozzarella en tomaten
voorgerechtIngrediënten
Vijf tomaten
250 gram mozzarella (liefst van buffelmelk)
verse basilicum
4 eetlepels olijfolie Extra Virgine
zout en peper.
Bereidingswijze
- Koop 5 tomaten ; wij vonden de gewone ronde tomaten het lekkerst
- Snijd de tomaten in kwarten en de mozzarella in vingerdikke plakken en leg deze om en om in een schaal
- Garneer met verse basilicum en serveer met een dressing van olijfolie, zout en versgemalen peper.
Italië : Spaghetti met zwarte olijvencreme en tomaten
Hoofdgerecht voor 4 personenIngrediënten
300 gr. spaghetti
200 gr. zwarte olijven zonder pit
50 gr. kappertjes op azijn
1 theelepel citroensap
6 eetlepels olijfolie Extra Virgine
4 tomaten
half teentje knoflook.
Bereidingswijze
- Doe in de mengbeker van keukenmachine of blender: de ontpitte zwarte olijven, een half teentje knoflook, de kappertjes ( na ze droog gedept te hebben met keukenpapier.
- Pureer het geheel tot een gladde massa, doe in een glazen schaal/kom en voeg het citroensap en vier eetlepels olijfolie al roerend toe
- Was de tomaten, snijd ze eerst in kwarten en verwijder zoveel mogelijk zaadjes. Snijd dan de kwarten nog eens doormidden
- Kook de spaghetti in ruim kokend water
- Doe twee eetlepels olijfolie in een koekenpan, tomaatstukjes erbij, wat zout, en bak 3 minuten op een hoog vuur
- Giet de spaghetti door vergiet of zeef. Doe terug in de warme pan en meng met de olijvencreme
- Doe alles in een voorverwarmde schaal en garneer met de tomaten in olijfolie.
Griekse boerensalade
bijgerechtIngrediënten
3 tomaten
1 komkommer
1 ui
olijfolie
zwarte peper en zout
150 gr. feta
ontpitte zwarte olijven.
Bereidingswijze
- Doe in een slakom 3 in parten gesneden tomaten, een halve geschilde en in plakjes gesneden komkommer en een in dunne ringen gesneden kleine ui
- Doe er 4 eetlepels goede olijfolie over, wat zout en flink wat versgemalen zwarte peper
- Bestrooi vervolgens met 150 gr. verkruimelde feta, 15 ontpitte zwarte olijven, en een flinke snuf oregano
- Losjes omschudden.
Engeland: Eliza Acton’s tomatensoep
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
Zes tomaten
2 uien
1 prei
2 takjes bladselderij
takje tijm
50 gr. champignons
1 citroen
1 liter bouillon
1 ei
slagroom,
zwarte peper.
Bereidingswijze
- Hak uien, prei, de champignons, selderij en thijm in kleine stukjes en laat zachtjes sudderen op een laag vuur, in een beetje gesmolten boter
- Roer af en toe om
- Snijd de tomaten in plakjes en voeg ze na 15 minuten bij de andere groenten
- Daarna het sap van een citroen erbij en eventueel een halve eetlepel geraspte citroenschil (dat kunt u met ‘onze’ citroenen veilig doen!)
- Strooi een paar lepels bloem over het mengsel om de soep te binden
- Roer goed door en voeg dan de bouillon toe
- Laat 40 minuten sudderen
- Schenk daarna de bouillon door een zeef in een andere pan en pureer het groentemengsel
- Klop 1 eierdooier met 1 eetlepel slagroom, en roer dat door de soep als het vuur uit is
- Naar believen zwarte peper toevoegen.
Gesauteerde courgette met ui en tomaat
Benodigdheden
- 600 gr. courgette
- 1 grote rijpe tomaat
- 2 eetl. olie
- 3 uien
- 2 eetl. gehakte peterselie
- 1 eetl. citroensap
- zout & peper
Bereidingswijze
1. Ontvel de tomaat en snij hem in kleine blokjes.
2. Snij de courgette in 5 cm dikke plakken en snij deze in 6 partjes.
3. Snij de ui in dunne schijven.
4. Verhit de olie in een grote koekenpan op een matig hoog vuur. Voeg de courgette toe en bak die onder regelmatig roeren 5 minuten.
5. Strooi zout en wat peper over de courgette, voeg dan de uien toe en bak alles nog eens 3 minuten.
6. Doe de tomaat, peterselie en het citroensap erbij en laat alles nog enkele minuten op het vuur.
Romige spaghetti met courgette en cherrytomaatjes
Hoofdgerecht voor 4Ingrediënten
2 courgettes
twee grote handen vol cherrytomaatjes
500 gram spaghetti
2 pakjes haverkookroom
40 gram geschaafde amandel
1 citroen
2 teentjes knoflook
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgette in plakjes en gril samen met de cherrytomaatjes op een bakplaat (of eventueel een grillpan) in ongeveer 20 minuten
- Kook de pasta volgens de instructie op de verpakking.
- Hak de knoflook fijn en bak 1min in een grote koekenpan in wat olijfolie. Voeg de gekookte spaghetti toe aan de pan en bestrooi ruim met zout en peper. Voeg het pakje haverroom toe en laat op laag vuur even inkoken.
- Bak de geschaafde amandel op in een droge koekenpan op laag vuur voor een paar minuten
- Voeg de gegrilde courgette en tomaatjes toe aan de romige pasta. Pers een halve citroen uit boven de pan, of eventueel meer naar smaak. Serveer met de geschaafde amandel.
Tomatenrisotto met geitenkaas en gehakte amandelen
hoofdgerecht voor 2 personenIngrediënten
1 ui
250 gram tomaten
1 bakje cherrytomaten
150 gram risottorijst
Blokje bouillon
Teentje knoflook
Geitenkaas
Handje Amandelen
Bereidingswijze
- Snijd de ui en stukjes en hak het teentje knoflook fijn, en fruit deze in wat olie in een hapjespan of wokpan op middelhoog vuur. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 3 min. mee tot de korrels glazig zijn.
-
Los het bouillonblokje op in 500ml water en voeg deze toe aan de pan. Snijd de losse tomaten in blokjes en voeg toe aan de pan. Laat zonder deksel op de pan 25 min. zachtjes koken tot de rijst gaar is. Schep af en toe om.
- Als je een grillpan hebt, zet deze dan op het vuur en grill cherrytomaatjes tot er grillstreepjes op de tomaten ontstaan. Mocht je deze niet hebben bak de cherrytomaatje dan in een klein beetje olie tot ze een beetje gaan blakeren.
- Neem de risotto van het vuur. Roer ⅔ van de geitenkaas erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Hak de amandelen grof. Verdeel de risotto over diepe borden. Verdeel de cherrytomaten, amandelen, de rest van de geitenkaas en eventueel de basilicumblaadjes erover. Eet smakelijk!