Alle recepten met stoofperen
Stoofpeertjes klassiek
bijgerechtBereidingswijze
We hebben de Gieser Wildeman, de Hollandse topper onder de stoofperen. Ze zijn vrij klein, met een ruwe schil en bijbehorende roestvlekjes. Een grote soort is de Saint Remy, die je na het schillen in vieren snijdt en ontdoet van klokhuis en steel. De kleine Gieser hoef je alleen te schillen en met steel en al in de pan te zetten
- Voor een kilo stoofperen neem je een grote pan, geen aluminium, en voeg je bij de peren : 1 dl rode wijn of port, 1 dl water, 4 eetlepels suiker (liefst rietsuiker), wat geraspte schil van een citroen (de gele bovenlaag , geen wit) en een pijpje kaneel
- Breng aan de kook en laat 2 tot 3 uur stoven op een klein vuurtje, met de deksel ‘op een kiertje’
- Als je de alcohol er niet in wil hebben neem je rode bessensap.
Gooi het kookvocht niet weg ! Drink het gemengd met water of thee, of maak er met behulp van aardappelzetmeel een heldere saus van die goed smaakt bij roodvlees of wild.
Varianten
- Vervang de suiker en kaneel door een zakje vanillesuiker
- Vervang suiker en kaneel door een scheut limonadesiroop
- Eet de peertjes koud met een stukje blauwaderkaas (Danish blue, Gorgonzola) en wat verse walnoten.
Lijkt het je leuk om zelf de ingrediënten te oogsten van onze recepten? Kijk dan eens bij de informatie over ons zelfoogstabonnement. Zelfoogsten: wel de lusten, niet de lasten van een moestuin!
Gekruide stoofperen met noten
nagerecht voor 5 personenIngrediënten
1 kilo Gieser Wildeman of Conference
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels gewone suiker
1 theelepel koekkruiden
1 theelepel vers geraspte nootmuskaat
80 gram bloem
75 gr. boter
50 gr. bruine basterdsuiker
50 gram walnoten gehakt (pecan mag ook)
40 gr. havervlokken.
Bereidingswijze
- Zet een kleine, afdekbare, ovenschaal ongeveer een kwartier in koud water en laat daarna uitlekken
- Schil de peertjes, haal nu wel de klokhuizen eruit (appelboor) en snijd elk peertje in vieren. Schep ze om met citroensap
- Leg de peren in de ovenschaal en schep ze om met gewone suiker, de theelepel koekkruiden en de theelepel verse nootmuskaat
- Dek de schaal af, zet in de koude oven, zet de oven op 200 graden Celsius en laat 25 minuten staan
- Maak intussen de kruim. Zeef de bloem in een kom, snijd de boter erdoor, roer vervolgens de basterdsuiker, de noten en de havervlokken erdoor
- Haal de schaal even uit de oven
- Schep de peren voorzichtig om
- Strooi het kruim over de peren
- Zet de schaal nog eens 25 minuten in de oven.