Alle recepten met spruitjes
Thaise spruitencurry
Hoofdgerecht voor 4 personenIngrediënten
3 middelgrote vastkokende aardappelen
500 gram spruiten
1 winterwortel
50 gram cashewnoten
1 cm verse gemberwortel geraspt
4 dl kokosmelk
2 lente-uitjes
1 teentje knoflook fijngesneden
1/2 tl kurkuma
2 el Thaise rode curry
1 rode peper gesnipperd
1 stengel citroengras fijngehakt
2 djeroek poeroet bladeren gescheurd,
2 tl Thaise vissaus
2 el verse koriander
snufje zout naar smaak.
Bereidingswijze
- Maak de spruiten schoon en halveer ze. Snijd de winterwortel in plakken welke je weer halveert, en snijd de geschilde aardappel in blokjes van ong. 2 bij 2 cm
- Verhit de olie in een wok of braadpan en roerbak de lente-uitjes 1 minuut op hoogvuur. Voeg de peper en geraspte gember toe en bak nog 1 minuut. Voeg de rode curry, de kurkuma, citroengras en de knoflook toe en roer stevig. Blus af met de kokosmelk, even stevig doorroeren
- Voeg spruiten en aardappels en djoeroekbladeren toe en breng aan de kook. Laat met deksel erop 20 minuten pruttelen. Af en toe roeren
- Voeg wortelstukjes, vissaus en zout naar smaak toe en laat nog 10 minuten pruttelen
- Voeg cashewnoten toe en roer nog een maal door, neem vervolgens de pan van het vuur, vis de bladeren eruit en strooi de gehakte verse koriander over de curry.
Serveren met basmatirijst. Als de curry nog te dun is naar je zin kun je er wat geraspte kokos toevoegen. Indien de curry te dun is, verdikken met geraspte kokos, indien te dik verdunnen met bouillon.
Spruiten kastanjequiche
Hoofdgerecht voor 4 personenIngrediënten
500 gram spruiten
2 handen gepofte kastanjes
6 plakjes bladerdeeg,
4 eieren
250 ml crème fraîche
1 teen knoflook
1-2 tl rozemarijn
versgemalen peper en zout
150 gram geraspte kaas.
Bereidingswijze
- Oven voorverwarmen op 220 graden, plakjes deeg laten ontdooien
- Maak spruiten schoon, halveer ze en kook ze enkele minuten, pof de kastanjes in wat olie in de koekepan, pel en snijd in vieren (of neem kastanjes uit blik). Meng spruiten en kastanje stukjes door elkaar
- Doe de crème fraiche in kom, knoflook erboven uitpersen, rozemarijn en peper en zout toevoegen en geheel met staafmixer of blender goed mengen, dan eieren erdoor loskloppen
- Bodem en wand van de taartvorm met deeg bekleden, bodem met kaas bestrooien. Spruiten en kastanje mengsel gelijkmatig over de taartbodem verdelen. Eimengsel erop schenken
- Taartvorm midden in de oven plaatsen, na 10 minuten bakken de oventemperatuur terugschakelen naar 175 graden, taart in nog 45 minuten bruin en gaar bakken. Taart in punten snijden en over 4 borden verdelen.
Doe de rest van de ingrediënten erbij en meng goed. Serveer koud.
Spruitjes met pinda’s en kruidenboter
Benodigdheden voor 4 personen
- 600 gr. spruitjes
- 2 uien
- 100 gr. pinda’s
- 50 gr. boter
- 2 eetl. fijngehakte verse groene kruiden
- 3 eetl. citroensap
Bereidingswijze
1. Maak de spruitjes schoon en kook ze in weinig water met wat zout in ong. 10 minuten gaar.
2. Pel de uien en hak ze fijn. Blancheer deze 2 minuten in koken water en laat ze uitlekken.
3. Hak de pinda’s klein maar niet te fijn.
4. Vermeng de boter met de kruiden.
5. Meng spruitjes, ui, pinda’s en citroensap en laat alles door en door heet worden, serveer met de kruidenboter er boven op.
Spruitjes met kastanjes en tijm
Benodigdheden voor 4 personen
- 18-20 kastanjes (of een blikje)
- 400 gr. schoongemaakte spruiten
- 2 ons zilveruitjes
- 2 ons grof gesneden winterpeen
- 1 theel. honing
- 8 theel. balsamico- of rode wijnazijn
- 1 theel. verse tijm
Bereidingswijze
1. Snij de schil van de kastanjes in, kook ze in ruim water 15 minuten en pel ze.
2. Verhit olie in een koekenpan en fruit daarin de spruiten, zilveruitjes en peen gedurende 5 minuten.
3. Meng de honing en azijn en voeg dit toe aan de groenten, laat enkele minuten koken onder regelmatig roeren.
4. Roer de kastanjes en tijm erdoor en laat met de deksel op de pan nog 15 minuten koken. Voeg zo nodig nog enkele eetlepels water toe.
5. Maak op smaak af met zout en peper en dien op met bijvoorbeeld rijst en een salade.