Alle recepten met spinazie
Uit de kloosterkeuken: spinazie-pannenkoek
Hoofdgerecht voor 4 personenIngrediënten
Pannenkoekenmeel
250 gram spinazie
4 grote eieren
150 gram geraspte kaas
boter
1 ui
2 tenen knoflook
300 ml melk
bloem
peper,
zout
nootmuskaat.
Bereidingswijze
- Maak 6 tot 8 dunne pannenkoeken (flensjes).
- Was en snijd de verse spinazie grof.
- Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze fijn.
- Zet de geraspte jongbelegen kaas klaar.
- Smelt 3 eetlepels boter in een pan en fruit daarin de fijngehakte ui (niet bruin worden).
- Voeg al roerend 2 fijngehakte teentjes knoflook toe en daarna de spinazie.
- Laat de pan ongeveer 2 minuten afgedekt staan, tot de bladmassa geslonken is.
- Vlam uitdraaien.
- Maak een roomsausje: Warm de melk op. Smelt 3 eetlepels boter, voeg al roerend 3 eetlepels bloem toe, roer de klonten weg. Voeg al roerend de warme melk toe en tenslotte wat zout, peper en een mespuntje nootmuskaatpoeder.
- Giet de spinazie af, druk wat vocht eruit, weer afgieten.
- Roer er wat paneermeel doorheen (neemt vocht op).
- Leg op elke pannenkoek een schep spinazie, ei, en kaas.
- Oprollen en in een vuurvaste schotel leggen. Sausje erover gieten. 15 minuten in de oven op 150 graden.
La trouchia (Zuid-Frankrijk)
Hoofdgerecht voor 4 personenIngrediënten
1,5 kilo snijbiet of spinazie
1 bos peterselie
8 eieren
200 gram geraspte Parmezaanse kaas
4 eetlepels olijfolie.
Bereidingswijze
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Neem 1,5 kilo snijbiet of 1,5 kilo spinazie (mag best met groot blad).
- Bietenblad afsnijden (dikke nerven weg) / spinazie ontdoen van dikke steeltjes.
- Wassen en fijnsnijden.
- Fijnsnijden: een halve bos peterselie (30 gram) en zomers een handje verse basilicum.
- In een beslagkom: klop 8 grote eieren los, meng er 200 gram geraspte Parmezaanse
- kaas doorheen.
- Meng daar de fijngesneden kruiden doorheen.
- Neem een ovenvaste schaal /schotel van ongeveer 24 cm doorsnee en vet deze in met wat olie of boter.
- Doe in een grote, diepe hapjespan of een wok 2 eetlepels olijfolie.
- Op een matig vuur de gesneden groenten al roerend laten slinken.
- Met een grote lepel de groenten even overscheppen in een pan die makkelijk af te gieten is.
- Kookvocht uit de wok gooien, pan even afgieten.
- Twee nieuwe eetlepels olijfolie in de wok op matig vuur.
- Mengsel van ei, kaas en kruiden mengen met de groenten. Dat groene mengsel in de wok scheppen en stevig roeren totdat de eieren gaan ‘zuchten’.
- Giet dan het geheel in de ingevette ovenschaal en zet deze 20 minuten in de oven.
- Warm en koud te eten met tomaten, basilicum, pesto, peper en zout.
Spinazie-salade met gebakken kip
hoofdgerecht voor 2 personenIngrediënten
Bosuitje
100 gram gezouten pinda’s
4 eetlepels citroensap
2 eetlepels gembersiroop
100 ml kokosmelk
250 gram spinazie
kipfilet.
Bereidingswijze
- Maak een dressing:hak een bosuitje, met groen, zeer fijn.
- Maal 100 gram gezouten pinda’s in de machine (vrij grof).
- Meng de pinda’s met citroensap, gembersiroop en kokosmelk.
- Voeg uitjes toe en indien gewenst een beetje sambal.
- Meng 250 gram gewassen spinazie met twee derde van de dressing.
- Verdeel de salade over de borden.
- Snijd gebakken kipfilet in plakken en leg op de salade.
- Schep de rest van de dressing over de kip.
Spinazie met gecarameliseerde uien
bijgerecht voor 4 personenIngrediënten
225 gram spinazie
beetje rozijnen
1 rode ui
1,5 eetlepel bruine suiker
2 theelepels komijnzaad
4 kruidnagels
1 theelepel garam masala
halve theelepel fenegriekzaad
zout.
Bereidingswijze
- Doe de rozijnen in wat lauw water en laat deze wellen.
- Snijd de ui in ringen.
- Bak de kruidnagelen even in wat olie, doe dan de fenegriek en komijnzaad erbij tot ze een beetje beginnen te springen.
- Doe nu de ui ringen erbij en de bruine suiker en laat het samen even carameliseren.
- Doe dan de rozijnen erbij, vervolgens de spinazie en de masala en schep het even goed om.
- Eventueel op smaak brengen met zout.