Alle recepten met sla
Uit de kloosterkeuken: kropsla met champignons
bijgerecht voor 4 personenIngrediënten
1 eetlepel mosterd
50 ml olijfolie
2 eetlepels cider- of appelazijn
3 eetlepels gehakte sjalotten of bosui
250 gram verse champignons
bosje waterkers
1 krop sla
peper en zout naar smaak.
Bereidingswijze
- Mosterd en olijfolie in een kom doen en kloppend mengen.
- Ciderazijn, uitjes, peper en zout toevoegen en weer flink opkloppen.
- Champignons schoonmaken, wassen, fijnsnijden en kort fruiten in een koekenpan.
- Bij de saus doen en mengen.
- Enige tijd laten staan.
- Waterkers en de sla goed wassen.
- Beide groenten snijden maar niet te fijn.
- In een slaschaal doen, saus erbij en mengen.
Kropsla met ei-kappertjessaus
bijgerecht voor 4 personenIngrediënten
4 gepelde hardgekookte eieren
150 ml olijfolie
3 eetlepels azijn of citroen
2 eetlepels kappertjes
zout, peper
1 krop sla
1 ui.
Bereidingswijze
- Snijd de eieren doormidden en wip de dooiers uit de eiwitten.
- Snijd de eiwitten in kleine stukjes en houd ze apart.
- Roer van de eierdooiers met de olie en de azijn in een kommetje een gladde saus.
- Roer de kappertjes door de saus en maak alles op smaak met wat zout en peper.
- Snijd de ui in ringen en schep alles goed dooreen.
- Schenk de ei-kappertjessaus over de salade en bestrooi het geheel met de stukjes eiwit.
Little gem met kaas
bijgerecht voor 4 personenIngrediënten
2 kropjes Little gem
2 (tros)tomaten
1 rode ui of bosui
100 gram harde schapenkaas (Manchego, Parmezaanse of Pecorino)
5 eetlepels olijfolie
anderhalve eetlepel citroensap
zout en versgemalen peper
12 zwarte olijven zonder pit.
Bereidingswijze
- Little gem wassen, uitslaan en in grove stukken scheuren.
- Tomaten wassen en in plakjes snijden.
- Ui pellen en in ringen snijden.
- Kaas met een dunschiller of kaasschaaf in plakjes schaven.
- Sla in een schaal doen, tomaat en ui erover verdelen.
- In een kommetje olie en citroensap tot een dressing kloppen, zout en peper erbij.
- Dressing over de salade sprenkelen.
- Kaas en olijven erop leggen.