Alle recepten met sinaasappels
Sinaasappels
bijgerecht(Sinterklaasrecept)
Sinterklaas komt uit het land van de sinaasappels. Die zijn eerst groen en worden pas helder oranje als de nachten kouder worden; lage temperatuur breekt het bladgroen af. Doe ter ere van de goedheiligman eens deze eenvoudige ‘torrijas de naranja’ uit de Levant (nagerecht voor vier personen).
Ingrediënten
1 sinaasappel
6 sneetjes witbrood
2 dl slagroom
4 eetlepels sinaasappeljam
2 eieren
4 eetlepels suiker
3 dl melk
30 gr. boter.
Bereidingswijze
- Het oranje deel van de sinaasappelschil fijn raspen
- De korsten van het brood snijden en de sneetjes diagonaal halveren
- Klop in een kom de slagroom met sinaasappeljam stijf en zet die afgedekt in de koelkast
- In een diep bord de eieren met suiker en sinaasappelrasp loskloppen en verdunnen met melk
- Laat de sneetjes brood weken in dat ei-mengsel
- Verhit boter in de koekenpan, vier halve sneetjes laten uitlekken en aan beide zijden goudbruin bakken
- Serveren met de slagroom.
Oranjeschille te confyte en Oranjetaard
bijgerechtUit het receptenboek van Mevrouw Marselis (1790):
- Neemt oranje appele, doet de schil half door en het binnenste daar uyt, week se 2 dagen in regenwater, smorgens en savonds vervarst, gekookt dan in een keetel ruym van waater, tot dat se ter deeg murf syn (terdege zacht), dan het wit met een silverde leepel daar uyt gedaan
- Dan in een platte pot in kandystroop gelyt, laate staan, en dan in de pot gedaan.
Oranjetaart
- Een apart gebakken vormpje van alleen deeg wordt gevuld met het volgende mengsel : Neem gekonfijte sinaasappelschil en snijd die in kleine stukjes. Doe daar wat sukade bij, wat krenten en wat wijn
- Dat alles even opkoken, er wat suiker bijdoen
- Beetje warm houden
- Doe de brokjes van ca. 4 bitterkoekjes en wat blanke amandelen in de blender
- Meng dat door het opgekookte mengsel en roer daar ook nog wat boter door
- Vul de vormpjes met dat mengsel, strooi er wat kaneel over en schenk een beetje sinaasappelsap erover.
Biologische schillen, daar heb je wat aan
bijgerechtBiologische schillen, daar heb je wat aan
- Doe de rasp van een paar sinaasappels in een (goed schoon !) potje met rum of jenever. Laat minstens een maand staan, af en toe schudden, en dan : sinaasappellikeur
- Gekonfijt : Snijd de schillen in kleine stukjes, roer er flink wat witte basterdsuiker door, spreid ze uit op een bakplaat met bakpapier en zet ze 1 tot 1,5 uur op 100 graden in de hete luchtoven
- Stoof de rasp mee met stoofvlees. Of maak er een parfait mee.