Alle recepten met schorseneren
Decoratieve frituur
bijgerechtVul een afwasbakje of de gootsteen met water. Schrob de schorseneren onder water vrij van aarde. Laat langs elke wortel nog even stromend water lopen, en leg ze apart. Dep ze goed droog met een schone theedoek. Laat ze 10 minuten liggen om verder te drogen.
Zet een frituurpan of wok met olie of vet op.
Schil de schorseneren niet. Snijd ze in de lengterichting in vier lange slierten. Leg die slierten in de frituur.
Schorseneren klassiek
hoofdgerecht voor 2 personenBereidingswijze
- Reken ruim 200 gram schorseneren per persoon
- Ontdoe ze van aarde (zie boven).
- Vul een rvs-pan met water en een scheutje azijn of citroensap (tegen het verkleuren).
- Schil de schorseneren met de dunschiller (doe als u ze hebt keukenhandschoenen aan) en snijd ze in stukken van ± 5 cm
- Snijd ze boven de pan, ze moeten zo snel mogelijk het water in
- Kook ze zachtjes in 20 – 25 minuten gaar. Afgieten en even koud spoelen om het kookproces te stoppen.
Maak een sausje door crème fraiche zachtjes op te warmen met wat geraspte oude kaas erdoor. Doe de stukjes gekookte schorseneer en wat verse bieslook in de saus. Warm even op en breng op smaak met peper, zout, en nootmuskaat.
Schorsenerensoep, toast met brie en winterpostelein
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
7 ons schorseneren
2 uien
boter
2 laurierbladen
2 theelepels gedroogde tijm of majoraan
1 theelepel gemalen koriander
1 bouillonblokje
4 dl melk
1 dl slag- of koksroom
1 eetlepel aardappelmeel
Toast, brie
en een handje winterpostelein.
Bereidingswijze
- Kook de in stukjes van een paar centimeter gesneden schorseneren gaar (zie boven)
- Bak de kleingesneden uien in de boter, in een soeppan
- Voeg de schorseneren toe en bak ze even mee
- Doe er wat water en de melk bij en, als het opgewarmd is, het bouillonblokje
- Doe het laurierblad en de rest van de kruiden erbij, en laat de soep minstens 20 minuten koken
- Haal de laurier eruit, en pureer de soep
- Voeg wat room toe
- Bind de soep.
Serveer er toast bij, met plakken brie erop en wat grof gesneden winterpostelein.
Schorseneren
Benodigdheden voor 4 personen
- 600 gr. schorseneren
- 300 gr. uien
- 3 dl. water
- 1 dl. slagroom
- 3 eetl. maizena
- 40 gr. boter
- suiker
- zout & peper
- dragon
- citroensap
- evt. bieslook
Bereidingswijze
1. De schorseneren dun schillen en in stukken snijden. De uien grof snijden.
2. Water aan de kook brengen en de kruiden (naar smaak) en schorseneren toevoegen.
3. Voeg na ruim 10 minuten de uien toe en laat deze nog meekoken tot alles gaar is.
4. Leng de maizena met water aan. Roer de room en daarna de aangelengde maizena door het kookvocht.
5. Evt. garneren met gehakte bieslook.