Alle recepten met rucola
Crostini Verdura
Bijgerecht voor 2 personenIngrediënten
Ciabatta
3 tomaten
bosje rucola
bosuitje
olijfolie
50 gr. verse geitenkaas.
Bereidingswijze
- Snijd een ciabatta (brood) in vier stukken ter grootte van een boterham
- Halveer elk stuk in de lengte-richting
- Rooster de 8 plakken brood goudbruin in een voorverwarmde grill (40 sec; blijf erbij !)
- Koop ontvelde tomaten, of ontvel 3 stevige, middelgrote tomaten door ze in kokend water te leggen tot het vel openbarst. Haal vel en pitjes weg. Snijd het vruchtvlees in stukjes
- Snijd een bosuitje in dunne ringen
- Schep ui en tomaat door elkaar en schep er een eetlepel olijfolieen een scheutje azijn doorheen (het lekkerst is balsamico maar een andere milde mag ook)
- Voeg zout en peper naar smaak toe
- Besprenkel de toastjes met nog wat olijfolie (2 eetlepels)
- Leg de rucola-blaadjes op de toastjes, schep het tomatenmengsel erop, en sprenkel daar fijn verkruimelde verse geitenkaas overheen.
Pesto
bijgerechtIngrediënten
Verse basilicum
rucola
knoflook
30 gr. pijnboompitten
50 gr. gemalen Parmezaanse kaas
olijfolie.
Bereidingswijze
- Doe in een beslagkom: de blaadjes van een bosje basilicum, de grof gesneden blaadjes van een half bosje rucola (± 25 gr.), 1 flinke teen knoflook, 30 gram pijnboom-pitten (bakafdeling supermarkt of bij de kaas- en notenboer), 50 gram Parmezaanse kaas (gemalen) liefst van de kaasboer
- Zet de staafmixer er op en maak een puree. Maak de puree smeuig met een flinke eetlepel olijfolie
- Lekker op pasta, brood met kaas, plakken tomaat.
Variant op dit recept: smeer de toastjes in met pesto, leg er gebakken plakken courgette op en reepjes gedroogde tomaat .
Pasta met rucola en limoen
Hoofdgerecht voor 4 personenIngrediënten
400gram lintpasta
olijfolie
knoflook
Spaanse peper
1 limoen
rucola,
(koks-)room
100gram geraspte Parmezaansekaas
zwarte peper.
Bereidingswijze
- Breng ruim water aan de kook
- Voeg zout en een scheutje olijfolie toe
- Kook (brede) lintpasta beetgaar (± 8 minuten)
- Hak twee tenen knoflook, snijd een derde rode Spaanse peper, (zonder de zaadjes!), in ringetjes
- Fruit beide in een eetlepel olijfolie (1 minuut)
- Giet de pasta af
- Voeg toe: knoflook/peper, het sap van 1 limoen, 1 bosje rucola grofgesneden, 125 ml. room en schep dit alles om
- Breng op smaak met zout en zwarte peper en garneer met een schep geraspte kaas.
Salade met walnoten en gembersiroop
bijgerecht voor 4 personenIngrediënten
1 bosje rucola
1 notige/licht bittere sla (lolla rossa, rode batavia)
8 verse walnoten
een neutrale olijfolie/zonnebloemoliemilde of extra milde gembersiroop
Bereidingswijze
- Was en scheur de rode sla
- Maak een dressing van twee eetlepels olie en twee theelepels gemberstroop
- Meng de dressing door de rode sla
- Pel de walnoten
- Vul een kom met water, neem een handje rucola bij de steeltjes (ca. 50 gram) en doop dat zachtjes een paar keer in het water, laat uitlekken en maak met een licht slaande beweging zo droog mogelijk
- Meng de walnoten en de rucola zachtjes door de sla.
Pasta met romige rucolasaus
Hoofdgerecht voor 4 personenIngrediënten
100 gram rucola,
4 eierdooiers
2 dl kookroom
100 gr. Pecorino Romano geraspt
350 gr. pasta (neutrale tagliatelli, of spaghetti).
Bereidingswijze
- Zet een grote pan met ruim water op
- Was de rucola zoals boven aangegeven, schud zo droog mogelijk
- Maak de saus: doe de eierdooiers in een kom, voeg de geraspte kaas toe , daarna de room, en wat zout en peper naar smaak
- Klop met een garde tot een luchtige saus
- Als het water kookt doet u er wat zout in en een scheutje olijfolie
- Kook de pasta beetgaar in ongeveer 8 minuten
- Snijd intussen de rucola in reepjes
- Giet de pasta door een zeef of vergiet, en doe de pasta meteen terug in de warme pan
- Roer de saus erdoor, en voeg de reepjes rucola toe
- Garneer met wat rucola-blaadjes.
Spaghetti met rucola en bosknoflook
Benodigdheden
- 500 gr. spaghetti
- 1 bos rucola
- 1 bos knoflool
- olijfolie
- 100 gr. geraspte oude kaas
- zout & peper
- 2 tenen knoflook
- evt. gehakte walnoten of pijnboompitten
Bereidingswijze
1. Zet uw grootste pan met water en wat zout op.
2. Was de rucola, snij de wortels eraf en hak of snij hem niet al te fijn.
3. Snij de bosknoflook in ringetjes.
4. Doe de spaghetti in het water als dit aan de kook is, doe de deksel erop en laat zo snel mogelijk weer aan de kook komen.
5. Pers de knoflooktenen uit.
6. Giet de spaghetti af als deze gaar is en meng de kaas, rucola, knoflook en evt. de noten erdoorheen.
7. Roer er nog een scheutje olijfolie doorheen.
Rucola is ook te gebruiken als salade, bijvoorbeeld met radijsjes, fetakaas of met olijven. Een simpele dressing van olie, azijn met wat peper en zout volstaat. Er is ook doodgewone stamppot van te maken, met een beetje mosterd en uitgebakken spekjes of gerookte tahoe en hardgekookte eieren.