Alle recepten met rode kool
Zoetzure rode koolsalade
Bijgerecht voor 2 personenIngrediënten
een rode kool
olie
(cider-)azijn
peper en zout
theelepel honing
eetlepel rozijnen
soeplepel zonnebloempitten
5 walnoten
1 appel
Bereidingswijze
- Rasp de helft van een kleine rode kool.
- Was de rozijnen en laat ze even wellen.
- Maak met de olie, azijn, peper, zout en honing een geschikte hoeveelheid dressing.
- Rooster de zonne-bloempitten op een droge koekenpan tot ze licht bruinen.
- Pel de walnoten en verbrokkel ze.
- Snijd de appel in stukjes of reepjes.
- Knijp de rozijnen droog.
- Meng alles goed door de koolrasp, de dressing het laatst.
Rode kool Henriëtte
hoofdgerecht voor 2 personenIngrediënten
1 rode kool
1 ui
2 grote zure appelen (Goudreinet, Notarisappel)
3 eetlepels bessensap of bessenjam
sap van een halve citroen (of een eetlepel azijn)
1 plak ontbijtkoek,
1 volle eetlepel rijst
1 kop water
2 theelepels zout
1 theelepel suiker
1 laurierblad
40 gr. margarine.
Bereidingswijze
- Snijd de kool in vieren en haal de witte stronk eruit
- Was de stukken en snijd ze in dunne slierten
- Leg die in een ruime kom
- Schil de appels en snijd ze in plakken, leg die op de kool
- Doe daarbij: de gesnipperde ui, een plak ontbijtkoek, een laurierblad, een eetlepel rijst, water vermengd met bessensap, suiker en zout
- Roer alles met een pollepel door elkaar en laat het – afgedekt – 1 uur staan. Je merkt: slow food!
- Doe daarna het mengsel in een pan en laat het aan de kook komen
- Controleer even of er genoeg vocht (halve cm) op de bodem is, om de kool ongeveer 40 minuten te laten smoren
- De kool raakt door de rijst gebonden
- Proef of er voldoende zout, peper en suiker in zit naar jouw smaak
- Van het vuur af roer je er vervolgens margarine (of spekvet) doorheen en giet het citroensap erover
- Eet er slechts gekookte aardappelen bij.
Noorse rode kool
Hoofdgerecht voor 4 personenIngrediënten
1 rode kool
1 eetlepel honing, (of suiker)
klontje boter
peper en zout
2 kruidnagels
2 laurierbladeren
stukje foelie
4 eetlepels azijn
4 eetlepels bessenjam
2 eetlepels rozijnen
2 appels of peren.
Bereidingswijze
- Was de kool en snijd deze fijn
- Zet de kool op met een scheutje water, boter, honing , zout en specerijen: 2 kruidnagels, 2 laurierbladeren, 1 stukje foelie (of wat poeder)
- Laat het geheel zo’n 20 minuten sudderen
- Voeg daarna azijn, krenten of rozijnen, jam en de in stukjes gesneden appel of peer toe
Laat op een zacht pitje nog eens 10 tot 15 minuten sudderen - Draai het vuur uit. Het beste is het om de schotel nog een paar uur te laten ‘trekken’ voor ze gegeten wordt
- Heerlijk met gebakken aardappelen (b.v. onze Pink fir ), of een graan met notensaus.
Rode kool salade met honing
bijgerecht voor 4 personenRode kool salade met honing, maaltijdsalade voor 4 personen
Ingrediënten
1 kleine rode kool
2 appels
5 eetlepels rozijnen
50 gr. gepelde walnoten
3 eetlepels honing
5 eetlepels citroensap
peper en zout.
Bereidingswijze
- Snijd de kool in heel smalle reepjes en was die
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes
- Meng de appel met de rozijnen en de walnoten door de kool
- Maak in een kommetje een dressing van honing en citroensap, maak stevig op smaak met peper en zout
- Meng de dressing door de salade.