Alle recepten met rode bieten
Klassieke Hollandse kroten
recept voor 20 personenDit recept komt uit een boek met recepten van scheepskoks uit de haven van Rotterdam. Die mensen moeten het uiteraard doen met grote hoeveelheden - alle recepten zijn voor 20 personen - en met ingrediënten die lang bewaard kunnen worden. En dat laatste geldt voor ‘kroten’. Vandaar het recept voor kroten van mevr. Stam van het schip de Zeldenrust, aangepast aan landrotten.
Ingrediënten
2 kilo kroten
1 dl azijn
peper en zout
20 gram suiker
2 uien
Bereidingswijze
- Was 2 kilo kroten (rode bieten) en kook ze gaar in ruim water zonder zout. N.b. bij het koken van rauwe bieten is het zaak ze niet te laten ‘bloeden’; daarom worden ze nog niet gesneden, snijdt de tuinder de bladstelen niet heel kort af, en gebruiken we nog geen zout omdat dat vocht uit planten trekt. Koken duurt ongeveer 25 minuten
- De gare kroten afstropen (vel), grof raspen, en dan weer aan de kook brengen met een beetje water, azijn, suiker en zout en peper naar smaak
- Snipper de uien en voeg deze toe
- Dit alles 15 minuten laten stoven
- Serveer met gekookte aardappelen en uitgebakken rookspek.
Salade van rijst met bietjes en sinaasappel
maaltijdsalade voor 4 personenVan het zware Hollandse over naar het Franse lichte werk; je weet maar nooit wat voor weer het wordt.
Ingrediënten
225 gram rijst (gemengd: wit met lange korrel 175 gram en wilde 50 gram , vaak al in die mix te verkrijgen)
4 hand-sinaasappelen
een pond bietjes
2 witlofstruikjes
peper en zout
bieslook,
bekertje crème fraîche
knoflook
honing
mosterd.
Bereidingswijze
- Kook de rijst volgens voorschrift, giet af en laat afkoelen
- Ontdoe de sinaasappels van schil en witte vel
- Neem een schaal en maak daarboven de moten van de sinaasappels los
- Vang het sap op in de schaal, bewaar in de koelkast en doe de moten in een aparte schaal
- Was en kook de bietjes, ontvel ze en snijd ze in dobbelsteentjes
- Meng ze met de sinaasappel-moten, bedekken en koel zetten
- Meng de afgekoelde rijst met het sinaasappelsap, peper en zout erbij naar smaak
- Neem 4 borden. Leg langs elke bordrand een krans van witlof-blaadjes, in het midden een flinke schep rijst, daarop het bietjes-moten mengsel
- Snipper er bieslook overheen
- Serveer apart een schaaltje saus: Meng 4 eetlepels crème fraîche, een geperste knoflookteen, twee flinke theelepels honing, een halve eetlepel zachte mosterd, en geraspte schil van de sinaasappel.
Lijkt het je leuk om zelf de ingrediënten te oogsten van onze recepten? Kijk dan eens bij de informatie over ons zelfoogstabonnement. Zelfoogsten: wel de lusten, niet de lasten van een moestuin!
Rusland: Borstsj
voor- of bijgerecht voor 4 personenDit gerecht kent vele varianten waaronder zware met runderbraadstuk, rookworst en ham. Hier een meer zomerse, die warm en koud als voor- of bijgerecht gegeten kan worden.
Ingrediënten
600 gr. rauwe bieten
1 ui
1 liter vleesbouillon
1 theelepel karwijzaad
1 hardgekookt ei
suiker
eetlepel citroensap
125 ml zure room.
Bereidingswijze
- Was de bietjes, kook ze en ontvel ze
- Snijd ze in blokjes
- Pel en snipper de ui
- Doe in de pan de bietjes, ui, de bouillon, peper en zout en het karwijzaad
- Breng dan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken
- Pureer de soep met de staafmixer of roerzeef
- Snijd het hardgekookte ei in stukjes
- Verwarm de gepureerde soep door en door
- Doe er een snufje suiker en het citroensap doorheen
- Strooi er naar smaak nog wat peper en zout over
- Roer vlak voor het opdienen de zure room erdoor en strooi het ei erover strooien
Bietjes met sinaasappel en yoghurt
Benodigdheden voor 4 personen
- 700 gr. bieten in kleine blokjes gesneden
- 1 dl. azijn
- 1 dl. water
- 1 eetl. geraspte sinaasappelschil
- snufje foelie
- snufje kruidnagel
- zout en peper
- 1 dl. yoghurt
- 3 eetl. sinaasappelsap
- 2 theel. honing
Bereidingswijze
1. Doe de bieten met azijn en water en de kruiden in een vuurvaste schaal. Zet deze met een deksel erop 1 uur in de oven op 190 graden.
2. Maak een saus door yoghurt en sinaasappelsap te mengen.
3. Roer de honing door de bieten en dien op met de saus.