Alle recepten met rettich of rammenas
Rauwe toepassingen
Rauwe toepassingen
- Haal een stukje van de rettich af, schil dat en maak flinterdunne plakjes met kaasschaaf of dunschiller
- Klop een stukje (2-3 cm.) grof geraspte rettich door een vinaigrette (wijnazijn en olie, beetje zwarte peper en zout)
- Heerlijk bij zoete bietjes en slaharten
- Doe hetzelfde met een roomsaus (koud of warm) en serveer bij gerookte vis.
- Bij het inmaken (zoetzuur) van courgette en augurken, kun je per liter 2 plakken rettich van een halve cm dik toevoegen.
Gerookte makreel met paddestoelen en rettich
hoofdgerecht voor 3 personenIngrediënten
1 rettich
1 citroen
1 bakje kastanjechampignons
1 bosje peterselie
1 gerookte makreel
zout.
Bereidingswijze
- Koop een gerookte/gestoomde makreel, ontdoe van vel en graten, doe de vis in een schaal
- Doe een halve liter water in een pannetje, voeg van het sap van 1 citroen driekwart toe aan het water en breng aan de kook
- Hou de rest van het sap apart
- Maak driekwart bakje kastanjechampignons schoon en snijd ze in plakjes
- Doe de champignons 3 tot 4 minuten in het kokende citroenwater. Schep ze eruit en laat uitlekken
- Rasp vier eetlepels rettich
- Hak twee eetlepels peterselie fijn
- Meng de paddestoelen en de rettich door de vis
- Sprenkel de rest citroensap erover en strooi er nog een beetje zout over. Nog eens mengen. Meng tenslotte de peterselie erdoor
- Geef er rijst bij .
Rammenas carpaccio met geitenkaas
Ingrediënten:
1 Rammenas
Olijfolie
Zout en peper naar smaak
Honing/agave siroop
Garnering:
Fijngesneden prei
Harde geitenkaas (plakjes geitenkaas)
Bereidingswijze:
Schil de rammenas, snij hem in plakken en leg op een boord. Giet honing en olijfolie er overheen. Verspreid over het bord de plakjes geitenkaas en garneer met de prei.
Gestoofde rammenas
Benodigdheden voor 4 personen
- 500 gr. rammenas
- het groen van een prei
- kombu stukje van 5 cm
Bereidingswijze
1. Leg in een pan het stukje kombu.
2. Schil de rammenas en snij in schijven van 3 cm dik. Leg ze ook in de pan. Hierop het in dun gesneden reepjes preigroen.
3. Doe er een bodempje water bij. Met de deksel erop aan de kook brengen en daarna nog 10-12 minuten zachtjes laten garen.
Gegratineerde rammenas
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 kg. rammenas schoongemaakt en in schijfjes
- 25 gr. boter
- 25 gr. bloem
- water of melk
- 2 eidooiers
- pittige geraspte kaas
Bereidingswijze
1. kook de rammenas in 10-12 minuten gaar.
2. Maak een kaassaus van de overige ingrediënten
3. Leg de plakken rammenas in een ingevette ovenschaal, saus erover en dan 20 minuten in matig warme oven.