Alle recepten met rabarber
Geitenkaasje met rabarber en kriekenbier
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
4 rabarberstengels
400 ml Kriek Lindemans
4 stukjes geitenkaas
4 koffielepels lavendelhoning
50 gram suiker
50 gram geroosterde amandelschijfjes
4 blaadjes munt.
Bereidingswijze
- Reinig de rabarber en versnijd deze in staafjes van 5 cm.
- Houd een klein deeltje over om in flinterdunne sliertjes te snijden en te konfijten in suikerwater. Vermeng de staafjes met de suiker en stoof deze gaar. Bij het einde van de gaartijd mag de kriek toegevoegd worden.
- Leg de geitenkaasjes in een vuurvaste schotel en bedek elk een met een lepeltje lavendelhoning. Zet de schotel vervolgens enkele minuten in de oven.
- Leg de lauwe compote in een diep bordje en zet hier het warm geitenkaasje op. Werk af met een paar sliertjes rabarber, een blaadje munt en geroosterde amandelschijfjes.
Rabarbermoes
nagerechtIngrediënten
500 gram rabarber
4 tot 6 eetlepels vruchtendiksap of suiker
1 eetlepels Maïzena
een paar muntblaadjes
Bereidingswijze
- Maak de rabarber schoon: wassen en evt. blad en onderste stukje van de stronk verwijderen.
- Trek desgewenst de schil van de stengels met een scherp mesje.
- Snijd de stengels in stukjes van 2 cm.
- Kook in een bodempje water in 10 minuten tot moes.
- Maak maïzena aan met 3 eetlepels water en roer dit door de kokende moes.
- Zoet de moes met diksap of suiker.
- Garneer met een paar blaadjes munt.
Tip voor gemberliefhebbers: kook verse gember of gemberpoeder mee met de rabarber en je krijgt een heerlijke combinatie.
Rabarbercompote
nagerechtIngrediënten
600 gram rabarber
35 gram rozijnen en suiker naar smaak.
Bereidingswijze
- Snijd de rabarber in stukjes van 2 cm.
- Doe de rabarber met een bodempje water in de pan en voeg rozijnen en suiker toe.
- Kook het ongeveer 3 minuten. Zo blijft de rabarber knapperig.
IJskoude rabarbersoep
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
300 gram rabarber
200 ml droge witte wijn
4 eetlepels suiker
vanillestokje
Bereidingswijze
- Schil de rabarber met een dunschiller – vooral de ‘hoeken’ – en snijd die in stukjes van een centimeter.
- Houd een stukje van 10 cm over voor de garnering.
- Vul een pan met een halve liter water, 2 deciliter droge witte wijn en 4 eetlepels suiker.
- Breng water, wijn en suiker aan de kook.
- Voeg de stukjes rabarber toe.
- Breng het geheel opnieuw aan de kook en voeg 1 vanillestokje – dat over de lengterichting gesplitst is – toe.
- Laat 10 minuten koken.
- Laat afkoelen en plaats dan 24 uur in de koelkast.
- Serveer met een lepel roomkwark, waarin zo mogelijk/gewenst een paar meringues zijn verkruimeld. Maar je kunt er ook een goede aardbeienjam door mengen.