Alle recepten met prei
Prasifouchi (paté van prei)
Hoofgerecht voor 4 personenIn de diaspora zijn Spaanse Joden (Sefardiem) onder andere in Istanbul terecht gekomen. Dit gerecht is in Turkije nog steeds onderdeel van de zuivelmaaltijd met Pesach.
Ingrediënten
1 kilo prei
zout
250 gram aardappels
60 gram geraspte Parmezaanse kaas
een kwart theelepel nootmuskaat
peper
3 eetlepels zonnebloem-olie
Bereidingswijze
- Snijd de onderkant en eventueel lelijk blad van de prei
- Snijd in grove stukken en was ze
- Kook de prei-stukken goed gaar in water met zout
- Laat ze dan uitlekken en knijp er zoveel mogelijk water uit
- Kook de aardappels en laat ze uitlekken
- Doe de prei in een kom of keukenmachine. Draai de prei fijn met staafmixer of machine
- Doe de rest van de ingrediënten, ook de in stukjes gesneden aardappels, erbij
- Houd 1-2 eetlepels geraspte kaas en 1 eetlepel olie apart
- Zet de staafmixer kort op het mengsel
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Giet het mengsel in een ingevette ovenschotel/patévorm
- Bestrijk met de olie en strooi er de rest van de kaas over
- Zet 35-40 minuten in de oven.
Cock – a – leekie (beroemde Schotse stoofpot)
hoofgerecht voor 6 tot 8 personenIngrediënten
10 grote preien
1 soepkip
900 gram kalfsschenkel
60 gram magere spekblokjes
1 theelepel zout
een kwart theelepel peper
1 kop gekookte pruimen (ontpitten)
1 bouquet garni; bijeengebonden kruiden als tijm, peterselie, laurierblad (na het meetrekken verwijderen)
1 bouillonblokje (kip, rund of groenten)
Bereidingswijze
- Koop bij de poelier een soepkip en vraag er een draadje omheen
- Koop bij de slager een stuk kalfsschenkel van ca. 900 gram, en laat het in drie stukken hakken
- Veeg de kip schoon met een warme, vochtige theedoek
- Was de schenkel
- Doe in een grote pan: de kip, schenkel, kruiden, spek, 8 in stukken gesneden preien
- Water erbij, zodat alles ruim onder staat
- Doe het deksel op de pan en laat 2 tot 3 uur heel zachtjes borrelen (een petroleumstel is hier heel handig), tot de kip gaar is
- Zeef de soep, snijd de kip in stukjes, en haal met een lepeltje de merg uit de schenkel
- Maak de soep op smaak af met peper en zout en doe er zonodig nog een bouillonblokje bij
- Dan gaan vlees en kip de pan weer in, samen met de ontpitte pruimen en de twee overgebleven fijngehakte preien
- Laat nog 15 minuten zachtjes doorkoken
Rammenas carpaccio met geitenkaas
Ingrediënten:
1 Rammenas
Olijfolie
Zout en peper naar smaak
Honing/agave siroop
Garnering:
Fijngesneden prei
Harde geitenkaas (plakjes geitenkaas)
Bereidingswijze:
Schil de rammenas, snij hem in plakken en leg op een boord. Giet honing en olijfolie er overheen. Verspreid over het bord de plakjes geitenkaas en garneer met de prei.
Pastinaak met prei
Benodigdheden voor 4 personen
- 750 gr. pastinaak
- 2 preien
- 2 dl. water
- zout
- 2 theel. arrowroot of aardappelzetmeel
Bereidingswijze
1. Maak de prei schoon en snij in smalle ringen.
2. Was en schil de pastinaak en snij deze in kwart schijfjes.
3. Leg de prei onderin de pan, de pastinaak er boven op.
4. Voeg het water met wat zout toe en kook in 20 minuten gaar.
5. Los de arrowroot/aardappelzetmeel op in een beetje water en bind het kookvocht hiermee, laat evt. nog wat inkoken.
Gestoofde rammenas
Benodigdheden voor 4 personen
- 500 gr. rammenas
- het groen van een prei
- kombu stukje van 5 cm
Bereidingswijze
1. Leg in een pan het stukje kombu.
2. Schil de rammenas en snij in schijven van 3 cm dik. Leg ze ook in de pan. Hierop het in dun gesneden reepjes preigroen.
3. Doe er een bodempje water bij. Met de deksel erop aan de kook brengen en daarna nog 10-12 minuten zachtjes laten garen.
Preitaart
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 kg. aardappelen
- 750 gr. prei
- 4-5 eetl. volle melk
- 75 gr. fijngeraspte gruyere
- 1 grote ui (in dunne schijven gesneden)
- 1 eetl. olie
- snufje zout & peper
- 2 theel. provencaalse kruiden
- 3 dl. groentebouillon
- 15 gr. ongezouten boter
- 15 gr. bloem
Bereidingswijze
1. Schil de aardappelen en snij ze in kwarten, kook ze volkomen gaar. Pureer ze met de melk, kaas en peper. Doe de puree in een spuitzak met een groot mondstuk en spuit een decoratieve rand langs de rand van een vuurvaste schotel.
2. Maak de prei schoon en snij ze in 1 cm dikke plakken. Verhit de olie en voeg prei, ui, zout en kruiden toe. Laat alles met de deksel op de pan in een klein half uur onder regelmatig omscheppen beetgaar worden.
3. Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Laat even meebakken en voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe. Voeg daarna de prei toe.
4. Laat de aardappelrand onder een hete gril bruin worden en giet het preimengsel in het midden.
Preistoofpot
Benodigdheden
- 500 gr. prei
- 1 kg aardappel
- 150 gr. belegen of oude kaas
- 1 ui
- 1 eetl. olie
- 2 theel. kerriepoeder
- 1 theel. karwijzaad
- 3 theel. zout
- 2-3 eetl. fijngehakte peterselie
Bereidingswijze
1. Snipper de ui. Snij de prei in 3 cm. lange stukken en halveer de aardappelen en snij deze in 1 cm dikke plakken.
2. Bak de ui in de olie en voeg dan de prei en kruiden toe en laat even meesmoren.
3. Blus met water en leg de aardappel erop, niet omscheppen.
4. Laat aan de kook komen en doe dan de deksel op e pan. Stoof alles in 15 minuten gaar.
5. Voeg de kaas toe en schep nu alles om, doe het vuur uit en laat nog 5 minuten met de deksel op de pan staan.
6. Strooi voor het opdienen de peterselie erover.