Alle recepten met pompoen
Pompoensoep
Maaltijdsoep voor 4 personenIngrediënten
1 middelgrote oranje pompoen (ca. 20 cm diameter)
3 uien
3 appels (de Zoete Bloemee is zeer geschikt)
peper
klein stukje verse gember
1 blokje groentebouillon
sinaasappelsap
eventueel 1 rode peper
1 dl. creme fraiche
Bereidingswijze
- Pel de uien en snijd ze in ringen.
- Schil de pompoen, haal de zaden eruit en snijd ‘m in grove stukken.
- Schil de appels en snijd het vruchtvlees eraf.
- Neem een flinke soeppan. Doe er een scheut olie in en fruit de uien.
- Peper erop en een fijngesneden stukje verse gember (plak van 1 cm dik) erbij doen. Dan een laagje water (1 cm) in de pan doen, de stukken pompoen en appel erbij, aan de kook brengen en de deksel erop. Tien tot vijftien minuten koken.
- Zet intussen een liter water op met een blokje groentenbouillon.
- Haal de soeppan van het vuur, iets laten afkoelen en dan met de staafmixer alles pureren tot een gladde dikke massa.
- Zet de soeppan terug op het vuur, giet de bouillon erbij en klop met een garde de massa door de bouillon.
- Laat 15 minuten trekken. Doe er nog 1 dl. sinaasappelsap bij en eventueel een paar ringetjes Spaanse peper. Nog 5 minuten op het vuur.
- Doe de soep in de borden en doe een flinke schep creme fraiche in het midden van elk bord.
Compote assaisonnee
Saus voor 8 personenIngrediënten
10 peren of appels
een kleine oranje pompoen
100 gram suiker
2 eetlepels geraspte sinaasappelschil
1 mespunt nootmuskaat
1 theelepel kaneel
Bereidingswijze
-
Schil het fruit en snijd in stukken
- Schil de pompoen , verwijder de zaden en snijd in stukken
- Doe dit alles in een grote pan, doe er de suiker, sinaasappelschil, nootmuskaat en kaneel bij en dek de pan af.
- Laat op een laag vuurtje ongeveer 1 uur koken, roer nu en dan om
- Pureren met staafmixer of zeef
- Af laten koelen en ijskoud serveren.
Pompoencurry met kikkererwten
Hoofgerecht voor 4 personenIngrediënten
1 middelgrote pompoen (600 gram)
2 uien
3 eetlepels olie
1 theelepel gemalen komijn
2 tenen knoflook
1 theelepel koenjit
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel paprika
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel suiker
zout, blikje of pot kikkererwten (400 gram)
eventueel 2 theelepels garam masala
Bereidingswijze
-
Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 2 x 2 centimeter.
- Pel en snipper de ui.
- Doe de olie in een braadpan (dikke bodem) fruit de ui met de komijn.
- Pers de knoflooktenen uit boven de pan.
- Doe de rest van de specerijen, de pompoen en de suiker erdoor (omscheppen). 1 tot 2 minuten roerbakken.
- Doe de kikkererwten (met vocht) en driekwart deciliter water erbij.
- Breng aan de kook en laat dan nog 15 minuten sudderen met afgedekte pan (pas op aanbranden, extra beetje water).
- Op smaak brengen met zout en zo gewenst garam masala erover.
Venkel - Pompoensoep
Voorgerecht voor 4 personenIngredienten
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 eetl. Olijfolie
1 venkelknol
1 pompoen
½ l bouillon
peper en zout
4 eetl. zure room
Bereidingswijze
- Snij de venkel en de pompoen in stukjes. Hou wat venkelloof over voor de garnering. Snipper de ui en knoflook.
- Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie, bak de venkel en pompoen een paar minuten mee.
- Blus het geheel met de bouillon af en kook tot de pompoen zacht is.
- Breng op smaak met zout en peper. Serveer met wat zure room en venkelgroen.
Venkel - pompoensoep
Voorgerecht voor 4 personenIngredienten
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 eetl. Olijfolie
1 venkelknol
1 pompoen
½ l bouillon
peper en zout
4 eetl. zure room
Bereidingswijze
- Snij de venkel en de pompoen in stukjes. Hou wat venkelloof over voor de garnering. Snipper de ui en knoflook.
- Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie, bak de venkel en pompoen een paar minuten mee.
- Blus het geheel met de bouillon af en kook tot de pompoen zacht is.
- Breng op smaak met zout en peper. Serveer met wat zure room en venkelgroen.
Wortel-pompoenrisotto
Benodigdheden voor 4 personen
- 120 gr. boter
- 1 klein gehakte ui
- 200 gr. pompoen, geschild en in kleine blokjes gesneden
- 4 wortels, in kleine blokjes gesneden
- 2,5 l. groentebouillon
- 400 gr. echte risottorijst
- 100 gr. geraspte oude kaas
- nootmuskaat
- zout & peper
Bereidingswijze
1. Verwarm de helft van de boter in een grote pan en bak hierin de ui. Voeg de pompoen en wortels toe en laat die in 30 minuten gaar worden. Prak de pompoen en wortel een beetje.
2. Breng de bouillon aan de kook. Voeg de rijst toe en kook alles een paar minuten op een hoge vlam. Zet het vuur lager en voeg de bouillon beetje bij beetje toe zodat de rijst steeds net onder staat. Veel roeren. Na ong. 15 minuten is de rijst gaar.
3. Voeg dan de kaas en kruiden toe en laat alles nog eventjes staan alvorens op te dienen.
Vegetarische winterstoofpot
Benodigdheden voor 4 personen
- 50 gr. boter
- 1 grote ui, grofgehakt
- 1 kg. pompoen, schoongemaakt en in blokjes
- 2 grote rode paprika’s, schoongemaakt en in reepjes
- 1 groot blik kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 blikje gepelde tomaten
- 4 spaanse pepers zonder zaadjes, geblancheerd en fijngehakt
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- zout & zwarte peper
Bereidingswijze
1. verhit de boter in een grote pan en bak de ui lichtbruin. Voeg de pompoen toe en roer 5 minuten. Voeg de paprika toe en roer nogmaals 5 minuten.
2. Roer de overige ingrediënten erdoor en kook alles met de deksel op de pan op zacht vuur 20 tot 30 minuten.
Pompoenpuree met sinaasappel en gember
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 kg. pompoen
- 1 eetl. boter
- zout
- 0,25 l. sinaasappelsap
- 1 eetl. citroensap
- 1 eetl. fijngehakte verse gember of 1 theel. Gemberpoeder
Bereidingswijze
1. Schil de pompoen eventueel, snij in kwarten en verwijder het zaad. Snij in blokjes van 1 cm.
2. Smelt de boter in een pan en bak hierin de pompoen met wat zout onder regelmatig roeren ong. 20 minuten.
3. Voeg het sap en de gember toe en laat nog een half uurtje bakken tot u een stevige puree heeft.
4. Pureer dit in een keukenmachine of blender.
Leuk idee om de puree in een spuitzak te doen met stervormig spuitstuk. Hiermee kan je mooie toefjes maken in een groenteschaal.
Bakplaat met geroosterde aardpeer, pompoen, rozemarijn, feta en hazelnoten
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
600gr Aardpeer
1 oranje Pompoen
2 Rode ui
4 Teentjes knoflook
Twee takjes Rozemarijn
Feta blok
Handje hazelnoten
Bereidingswijze
- Bekleed een bakplaat met bakpapier of maak gebruik van een grote ovenschaal en verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd de ui in grove stukken, de aardpeer in kwartjes en de pompoen in blokjes en mix op de bakplaat. Gooi hier een flinke scheut olijfolie overheen en wees niet zuinig met zout en peper. Voor de liefhebber; voeg een eetlepel balasmicoazijn toe voor een lichte kristallisering van de groenten.
-
Leg de knoflookteentjes en takje rozemarijn op de bakplaat erbij. De rozemarijn zorgt voor een heerlijke geurige smaak en de knoflook zal op deze manier poffen. Doe de bakplaat in de oven voor ten minste 30 minuten en schep af en toe door.
-
Voeg het laatste kwartier verkruimelde feta toe en de hazelnoten toe
-
Serveer vervolgens in diepe borden en knijp de teentjes knoflook uit om door de maaltijd te mixen. Eet smakelijk!
Marokkaanse tajine met Yacon en pompoen
Ingrediënten voor 2 personen
Marokkaanse tajine met Yacon en pompoen
Ingrediënten voor 2 personen
1 ui
1 teentje knoflook
Pakje tajine
250gr Yacon
1 Pompoen
160 gram parelcousous
Blikje tomatenblokjes
Bereidingswijze
- Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1cm, de schil kan je laten zitten of desgewenst eraf halen. Schil dan de yacon met een dunschiller en snijd deze ook in blokjes van 1cm.
- Snijd de ui in stukjes en bak deze een paar minuten in olie op laag vuur in een (hapjes)pan. Snijd de knoflook fijn en bak deze kort mee, en voeg dan het kleine zakje van de Tajine mix toe en bak deze mee zodra het begint te ruiken. de pompoen en yacon toe en bak deze 5 min mee.
- Voeg dan de pompoen, yacon, tajine curry, de tomatenblokjes en 200ml water toe aan de pan, en laat het geheel 30min op laag vuur sudderen met de deksel op de pan. Schep af en toe om om aanbranden te voorkomen.
- Kook dan de parelcouscous in 10 minuten gaar in ruim, lichtgezouten water. Giet daarna af.
- Serveer de parelcouscous op een bord met daarnaast de marokkaanse stoof en eventueel een lepel yoghurt en verse kruiden. Eet smakelijk!