Alle recepten met pastinaak
Pastinaak-tijmboter op boerenbrood
bijgerechtIngrediënten voor ongeveer 10 - 15 boterhammen
1 groot laurierblad
4 takjes verse tijm (of een theelepeltje gedroogd)
3 kleine (15 cm lang) pastinaken of een groter equivalent
een theelepel zeezout
100 gram roomboter
zo gewenst: 1 theelepeltje Ras El Hanout medium (Marokkaanse specerijenmix)
Bereidingswijze
- Schil de pastinaken, snijd ze in ongeveer gelijke stukken (2 cm³), zet ze net onder water in de pan met de laurier en de tijm.
- Breng aan de kook, voeg het zeezout toe en laat 8 minuten zacht koken met een deksel op de pan.
- Van het vuur, zonder deksel nog 10 min. laten staan.
- Afgieten, laurier en takjes verwijderen, af laten koelen en pureren met de staafmixer.
- De zachte boter er door prakken/spatelen.
De smaak is nu wortelzoet-kruidig; met de specerijenmix komt er iets meer nagel in het kruidige. Lekker met: een gerijpte geitenkaas, komijnekaas, of Munster
Linzensoep met pastinaak
Maaltijdsoep voor 4 personenIngrediënten
1 ui
2 preistronken
groentebouillon
olie
peper
bruine linzen
1 klein blikje tomaten puree
1 pastinaak
anderhalf ons spekblokjes
ketjap manis
Bereidingswijze
- Maak de ui en de twee preien klaar (gesneden)
- Zet anderhalve liter water op met een blokje groentebouillon
- Neem een geschikte pan voor soep en doe er een klein laagje olie in, fruit de ui en de prei, strooi er wat peper bij, schep om
- Doe de bouillon bij het ui-prei mengsel
- Was ca tien eetlepels bruine linzen, en doe ze in de soep
- Roer er 1 klein blikje tomatenpuree doorheen
- Breng aan de kook en laat daarna 30 minuten zachtjes sudderen
- Maak 1 pastinaak schoon en snijd in kleine dobbelsteentjes en voeg aan de soep toe
- Breng weer aan de kook en laat 10 minuten sudderen
- Voeg anderhalf ons spekblokjes toe aan de soep
- Laat nu niet meer koken, laat spek nog 5 minuten meetrekken
- Controleer of de linzen en de pastinaak beetgaar zijn
- Roer er voor het opdienen nog een scheut ketjap manis doorheen
- Geef er roggebrood of notenbrood bij.
Pastinaak-chips
voorafje, met wat tomaatjes en een glas witte wijn, of als garnituur bij koud vlees ( 4 personen)Ingrediënten
800 gram pastinaak
fijn zout
frituur- of zonnebloemolie
Bereidingswijze
- Breng de olie in de frituurpan op temperatuur, of doe hetzelfde met ca 4 dl zonnebloem-olie in de wok
- Was en schil de pastinaak, en snijd hem in fijne rondjes
- Dompel de schijfjes 5 minuten in de hete olie, laat ze even uitlekken en herhaal het frituren tot ze goudgeel en knapperig zijn
- Zout ze tot slot licht.
Pastinaak-kroketjes
bijgerecht voor 4 personenIngrediënten
50 gram pijnboompitten
1 pastinaak
2 sjalotten
75 gram Griekse feta
75 gram geraspte belegen kaas
2 eetlepels fijngeknipte peterselie
1 ei
venkel/karwijzaad of komijnzaad
zout en cayennepeper
ong. 2 eetlepels bloem
ong. 8 eetlepels paneermeel
olie om te frituren
Bereidingswijze
- Zorg dat je kunt frituren
- Rooster pijnboompitten licht goudbruin in een droge koekenpan (Blijven roeren en tijdig stoppen!)
- Snijd 300 gram pastinaak af, wassen, schillen en fijn raspen
- Snijd de 2 sjalotten fijn (kleine stukjes)
- Snijd de korstjes van het brood en verkruimel het heel fijn
- Rasp of verkruimel de feta
- Meng in een beslagkom: pijnboom-pitten, pastinaak-rasp, sjalot, broodkruim, feta, geraspte kaas, peterselie, ei. Doe er ook nog 1 theelepel venkelzaad/karwijzaad (voor een anijs – effect) of 1 theelepel komijnzaad door
- Meng goed door elkaar en breng op smaak met zout en cayennepeper
- Meng de bloem erdoor
- Kneed tot een stevig, samenhangend mengsel (zonodig wat bloem toevoegen)
- Maak kleine balletjes, rol ze door het paneermeel en frituur ze gaar en krokant in 3 tot 4 minuten
- Laat uitlekken op keukenpapier en serveer daarna warm.
Gesmoorde pastinaak
Benodigdheden voor 4 personen
- 500 gr. pastinaak
- 300 gr. winterpeen
- 1 fijngesneden ui
- 0,5 l. water
- 2 eetl. fijngehakte peterselie
Bereidingswijze
1. Schil en was de winterpeen en pastinaak en snij ze in 1 cm grote blokjes.
2. Verhit olie in een pan met dikke bodem en smoor hierin de ui glazig. Smoor ook de pastinaak en peen even mee.
3. Blus met het water en laat alles met de deksel op de pan in 20 minuten gaar stoven.
4. Voeg evt. nog wat zout toe en bestrooi voor het opdienen met de peterselie.
Pastinaak met appels en uien
Benodigdheden voor 2 personen
- 500 gr. pastinaak
- 250 gr. zure appels
- 2 uien
- bloem
- olie
- zout & peper
Bereidingswijze
1. maak de pastinaak schoon en snij ze in lange dunne repen. Kook in wat water met zout in 15 minuten net gaar. Laat de pastinaak uitlekken.
2. Schil de appels en boor er de klokhuizen uit. Snij ze in plakken van 1 cm dik. Haal de schijven door de bloem en bak ze in wat olie aan beide zijden mooi bruin. Laat uitdruppen op keukenpapier.
3. Pel de uien en snij ze in ringen. Fruit ze in wat olie goudbruin.
4. Warm alles nog even na en serveer op een schaal met afwisselend lagen pastinaak en appel en daar boven op de uienringen.
Pastinaak met prei
Benodigdheden voor 4 personen
- 750 gr. pastinaak
- 2 preien
- 2 dl. water
- zout
- 2 theel. arrowroot of aardappelzetmeel
Bereidingswijze
1. Maak de prei schoon en snij in smalle ringen.
2. Was en schil de pastinaak en snij deze in kwart schijfjes.
3. Leg de prei onderin de pan, de pastinaak er boven op.
4. Voeg het water met wat zout toe en kook in 20 minuten gaar.
5. Los de arrowroot/aardappelzetmeel op in een beetje water en bind het kookvocht hiermee, laat evt. nog wat inkoken.
Pastinaak met ui en honing
Benodigdheden voor 4 personen
- 600 gr. geschilde pastinaak
- roomboter
- 100 gr. ui gesnipperd
- 4 theel. honing
- 8 fijngehakte jeneverbessen
- 1 theel. tijm
- 2 eetl. citroensap
- zout & peper
Bereidingswijze
1. Snij de pastinaak in dikke stokjes van 2 cm doorsnee. Beboter een bakplaat en bak de pastinaak in 30 minuten gaat bij 220 graden, wentel ze enkele malen om.
2. Bak intussen de gesnipperde ui in wat boter op laag vuur. Bedruip met de honing.
3. Bestrooi na het bakken de pastinaak met de ui en honing, tijm, jeneverbessen, zout en peper. Besprenkel met het citroensap.
Pastinaakpuree
Benodigdheden voor 4 personen
- 750 gr. pastinaak
- 30 gr. boter
- 250 gr. moesappels
- 0,25 l. groentebouillon
- 1 eetlepel mierikswortelsaus
- peper
Bereidingswijze
1. Schil de pastinaken en snij ze in schijven van een halve cm. Schil de appels, boor het klokhuis eruit en snij ze in even dikke schijven.
2. Smelt de helft van de boter en doe de pastinaken, appels en bouillon erin. Laat het met de deksel op de pan ruim 30 min. sudderen tot alles zacht is.
3. Pureer alles in een keukenmachine of zeef en warm de puree weer door.
4. Voeg de rest van de boter en de mierikswortelsaus en wat peper toe en roer alles goed door.
Pastinaakkoekjes
Benodigdheden
- 250 gr. geschilde en geraspte pastinaak
- 1 ei
- 1 eetl. olie
- 2 eetl. kwark of yoghurt
- 1-2 eetl. meel
- 1 theel. gemalen anijszaad
- 1 theel. citroensap
- mespunt zout
- olie of boter om te bakken
Bereidingswijze
1. kluts het ei met de olie.
2. Vermeng alle ingrediënten en kneed dit tot een stevige massa. Vorm hier 4 tot 6 koekjesvan.
3. Bak deze in een koekenpan ong. 10 minuten op matig vuur aan beide kanten knapperig bruin.
Lekker met rijst, appelmoes en posteleinsalade!
Pastinaak uit de oven met honing-mosterd dressing
Door pastinaak krokant te bakken in de oven komt de mooie zoete anijsachtige smaak nog beter tot zijn recht. Na het bakken bestrijk je hem met de dressing en dan heb je heerlijke stukken pastinaak voor op een salade of als bijgerecht bij een lekker stuk gebraden vlees.
Benodigdheden voor 4 personen
- 500 gr. pastinaak
- olijfolie
- zout & peper
- 1 eetl. honing
- 1 eetl. mosterd
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Schil de pastinaak en snijd ze in stukken van ongeveer gelijke grootte en dikte. Zo zorg je dat alle stukken tegelijk mooi bruin gebakken zijn.
3. Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg de stukken pastinaak erop en giet wat druppels olijfolie op ieder stuk pastinaak. Bestrooi met peper en zout.
4. Schuif het bakblik nu 25-30 minuten in de oven. Hou het goed in de gaten dat het niet aanbrand.
5. Meng olijfolie, honing en mosterd tot een mooie dressing.
6. Haal het bakblik uit de oven en bestrijk de stukken pastinaak met dit mengsel en laat het nog even bakken in de oven. Na maximaal 10 minuten heb je nu heerlijk krokant gebakken pastinaak.
Pastinaak met ui en sesam
Benodigdheden
- 1 eetl. olie
- 4 uien
- 750 gr. pastinaak
- water
- 5 eetl. geroosterd sesamzaad of gomasio
Bereidingswijze
1. Was en schil de pastinaken en snij ze in blokjes.
2. Hak de uien grof.
3. Verhit de olie in een braadpan en fruit de uien tot ze glazig zijn.
4. Als de uien klaar zijn, voeg dan de pastinaak toe en laat deze even meebakken.
5. Voeg het water toe en laat ongeveer 20 min. koken.
6. Voeg op het laatst het sesamzaad of de gomasio toe.