Alle recepten met lavendel
Sorbetijs
nagerechtIngrediënten
200 gram suiker
500 ml water
1 volle eetlepel gedroogde lavendelbloemetjes,
2 eetlepels bessenjenever
2 eetlepels citroensap
Bereidingswijze
- Doe het water, de suiker en de lavendelbloemetjes in een pan (met een goed passende deksel - die wordt later gebruikt).
- Breng het water al roerend aan de kook en roer door tot de suiker opgelost is en er een dunne siroop ontstaat.
- Leg de deksel op de pan en laat de inhoud 5 minuten zachtjes koken, zet daarna de hittebron uit en laat de lavendel-siroop in de (dichte) pan afkoelen (bij kamertemperatuur - niet in de koelkast).
- Zet een zeef(je) op de diepvriesdoos en giet de afgekoelde lavendel-siroop er door (gooi de bloemen weg).
- Meng de bessenjenever en het citroensap door de lavendel-siroop.
- Sluit de diepvriesdoos en zet hem in de vriezer.
- Er moet nu gewacht worden tot de sorbet half bevroren is, hoe lang dat duurt is afhankelijk van de gebruikte diepvriezer. Reken op zo'n 3 tot 6 uur, controleer af en toe.
- Haal de diepvriesdoos uit de vriezer als er flink ijs aan de zijkanten en bodem zit en de lavendel-siroop midden in de doos nog net vloeibaar is.
- Klop het half bevroren sorbetijs met een vork goed door elkaar, doe de deksel weer op de diepvriesdoos en zet hem daarna terug in de vriezer.
- Laat het sorbetijs volledig bevriezen. Tip: Het duurt doorgaans nog enkele uren tot het sorbetijs goed hard geworden is. Het kan daarna meteen verder verwerkt worden of tot gebruik in de diepvriezer blijven.
- Zet de blender of keukenmachine klaar en zet de mengbeker in de koelkast.
- Laat het sorbetijs 5 - 10 minuten op temperatuur komen in de koelkast.
- Maak het sorbetijs met behulp van een vork los tot er een soort brokkelige, gekleurde sneeuw ontstaat .
- Doe de brokken sorbetijs in de mengbeker en laat de machine draaien tot het sorbetijs smeuïg is. Tip: Doe de mengbeker niet te vol (het gaat vaak het best in twee porties). Of prak – zo snel mogelijk – met een vork tot alle brokken in fijne 'sneeuw' veranderd zijn en roer de sorbet daarna met een lepel goed door.
- Serveer meteen of bewaar het sorbetijs tot gebruik in de diepvries. Tip: Sorbetijs dat uit de diepvriezer komt is vreselijk koud. Laat het eerst in de koelkast (circa 10 - 20 minuten) op temperatuur komen.