Alle recepten met koolraap
Koolraap gekarameliseerd
bijgerecht voor 4 personenIngrediënten
1 koolraap
4 bolletjes gember
50 gram suiker
50 gram boter
peper en zout
Bereidingswijze
- Schil de koolraap en snijd deze in blokjes
- Snipper de gemberbolletjes fijn
- Neem een pan met een dikke bodem en laat de suiker op een laag vuur smelten en lichtbruin worden
- Haal de pan even van het vuur en roer de boter erdoor
- Schep de koolraap en de gember erdoor
- Laat met het deksel schuin op de pan 20 minuten zacht stoven
- Schep af en toe om
- Breng op smaak met peper en zout.
Koolraapnoedels
bijgerecht voor 4 personenIngrediënten
1 koolraap
gebruik daar 500 gram van
2 dl slagroom
peper en zout
een mespunt nootmuskaat
een eetlepel gehakte peterselie
Bereidingswijze
- Snijd de koolraap in plakken van een halve centimeter dik
- Schil de plakken en schaaf ze met een kaasschaaf in dunne reepjes
- Breng in een pan de slagroom met peper, zout en de nootmuskaat aan de kook
- Spoel de koolraap even af en meng die met aanhangend water door de slagroom
- Laat het ongeveer 6 minuten stoven, met een deksel op de pan
- Strooi er na het opdienen gehakte peterselie over.
Gestoofde koolraap
Een ouderwets lid van de koolfamilie met een sterke uitgesproken smaak, die niet iedereen weet te waarderen. Maar juist door zijn smaak kan de koolraap voor wat afwisseling zorgen in het wintermenu.
Koolraap kan op een koele plaats vrij lang bewaard worden. Eenmaal aangesneden kan je het beste het snijvlak afdekken met keukenfolie en bewaren in de koelkast.
Benodigdheden
- 1 koolraap
- 1 theel. zout
- 1 eetl. olie
- 1 theel. karwijzaad
- evt. 1 eetl. fijngehakte peterselie
Bereidingswijze
1. Snij de koolraap in plakken, en snij hiervan ‘ frites’ of dobbelsteentjes.
2. Breng water met het zout, de olie en karwijzaad aan de kook en voeg de koolraap toe. Roer alles goed om.
3. Doe de deksel op de pan en draai de vlam laag als de deksel heet is.
4. Stoof de koolraap gaar in 15-20 minuten.
5. Afgieten en evt. garneren met de peterselie.
Lekker met kaassaus, kerriesaus of mosterdsaus.
Stoofpot van koolraap
Benodigdheden
- 4 dl. bouillon
- 1 theel. zout
- 600 gr. koolraap (geschild gewogen)
- 800 gr. aardappelen
- 2 theel. tijm
- 100 gr. belegen kaas
- 200 gr. uien
- 1 eetl. olie
Bereidingswijze
1. Snij de koolraap in blokjes van 1 cm. Schil de aardappelen en snij ze in wat grotere blokken. Snij de uien fijn.
2. Doe de koolraap, uien en aardappels met de bouillon en zout in een pan en breng aan de kook. Laat in ong. 20 minuten gaar worden.
3. Snij intussen de kaas in blokjes en doe deze met de tijm bij de stoofschotel.
4. Laat nog even nagaren.
In plaats van koolraap kunt u ook pastinaak gebruiken of beide mengen.
Koolraappuree uit de oven
Benodigdheden
- 1 koolraap
- 1 ui
- 100 gr. Geraspte kaas
- peper & zout
Bereidingswijze
1. Snij de koolraap in 1-2 cm dikke plakken, en snij deze in dobbelsteentjes.
2. Hak de ui fijn.
3. Laat de ui en de koolraapblokjes in een pan met water ongeveer een half uur koken tot de koolraap goed gaar is.
4. Verwarm de over voor op 200 graden.
5. Giet het water af en pureer de koolraapblokjes en ui.
6. Meng de geraspte kaas door het geheel en breng op smaak met peper & zout.
7. Doe dit gehele mengsel in een ingevette ovenschaal en laat het nog 10 minuten bakken in een de voorverwarmde oven.
Puree van wortel en koolraap
Benodigdeheden voor 4 personen
- 500 gr. wortels
- 1 stevige koolraap
- 2 uien
- 1 dl. room
- 15 gr. boter
- zout & peper
Bereidingswijze
1. Schil de koolraap en snij in dobbelstenen. Rasp de wortels en snij in plakken. Schil de uien en snij deze erg grof.
2. Doe alle groenten in een stoompan en stoom ong. 20 minuten. Koken duurt 15 minuten.
3. Pureer de groenten (indien gekookt: uit laten lekken) en voeg room, boter, peper en zout toe. Roer goed door.