Alle recepten met komkommer
Griekenland Tzatziki
bijgerecht voor 4 personenIngrediënten
1 komkommer
zout
Griekse of Bulgaarse yoghurt 3 deciliter
2 tenen knoflook
2 eetlepels olijfolie
peper
1 eetlepel fijngehakte munt.
Bereidingswijze
- Schil de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden en schraap met een theelepelje de zaadjes eruit
- Rasp de komkommer op een grove rasp
- Strooi er zout over en laat alles 15 minuten uitlekken in een zeef
- Spoel dan het zout er weer af en dep de komkommer zo droog mogelijk met keukenpapier
- Doe de yoghurt in een kom, pers de knoflook erboven uit en schep de komkommer, olie, zout, peper en munt erdoor.
Geroosterde spitskool met hazelnoten en een friszure komkommersalade met pit
hoofdgerecht voor 2 personenIngrediënten
1 spitskool
1 komkommer
1 rode ui
1 pepertje
Hazelnoten
Gember
Teentje knoflook
Olijfolie
Azijn
Suiker
Zout en peper
Optioneel:
Sesamolie
Honing
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de spitskool in 4 gelijke kwarten. Leg ze met de kern naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de olijfolie, peper en zout. Rooster de kool in 30 min. gaar, goudbruin en knapperig aan de randjes. Leg de laatste 10 min. de hazelnoten erbij op de bakplaat, en doe eventueel wat honing op de spitskool.
- Mix voor de dressing in een kommetje 2 el azijn, 2 el olijfolie en eventueel 1 el sesamolie met een tl suiker of honing. Snijd de gember en knoflook fijn en voeg toe aan de dressing.
- Snijd of schaaf de komkommer in dunne plakjes en de ui in dunne halve ringen. Mix met de dressing en laat marineren zolang de spitskool nog aan het roosteren is.
- Serveer de geroosterde spitskool met hazelnoten op een bord met daarnaast de salade. Snijd eventueel het pepertje fijn of in dunne ringen voor wat extra pit. Eet smakelijk!