Alle recepten met knolselderij
Gebakken knolselderij
Bijgerecht voor 2 personenIngrediënten
1 knolselderij
4 eetlepels olie
1 ui in dunne plakken gesneden
1 theelepel zout
1 theelepel kerrie-poeder
1 flinke eetlepel fijngesneden peterselie.
Bereidingswijze
- Schil en was de knol, droog hem af en snijd er dan plakken van ongeveer een halve cm dik van
- Verhit 3 tot 4 eetlepels plantaardige olie in een koekenpan (voor meer personen 2 pannen)
- Leg de plakken erin en laat ze op een hoog vuur lichtbruin worden
- Doe dan de ui erbij, doe een deksel op de pan en draai het gas laag
- Laat de knolselderij in 15-20 minuten zachtjes gaar stoven; ze moet zacht worden maar toch nog ‘beet’ hebben
- Strooi het zout en de kerriepoeder erop
- Deksel van de pan en vuur weer hoog alles nog even opbakken
- Doe alles in een verwarmde schaal en strooi de peterselie erover
- Eet er gekookte aardappelen en b.v. gebakken saucijzen bij.
Knolselderij en worteltjes in citroensaus
Hoofdgerecht voor 4 personenEen eenvoudig Judeo-Spaans gerecht met zoetzure smaak.
Ingrediënten
1 grote knolselderij (800 gr.)
3 grote wortelen (waspeen, winterpeen in de lengte vierendelen)
sap van 2 citroenen
3 theelepels suiker
zout en peper
4 eetlepels olijfolie (extra vergine) of plantaardige olie
2 eetlepels gehakte peterselie
Bereidingswijze
-
Schil en was de knolselderij en snijd in blokjes van een halve cm
-
Snijd de wortelen in stukjes van 2 cm
-
Doe wortelen en selderij in een pan met water, zodat ze net onder staan
-
Voeg citroensap, suiker en wat zout en peper toe
-
Laat de groenten op een laag vuur in 30 minuten heel zacht worden
-
Haal na 10 minuten het deksel van de pan zodat het water kan verdampen
-
Laat de groenten afkoelen en serveer ze ook koud, aangemaakt met olie en bestrooid met peterselie.
Knolseldertaart met camembert en gedroogde pruimen
Hoofdgerecht voor 4 personenIngrediënten
300 g vers korstdeeg
50 g boter
1 kleine knolselder geraspt
1 ¾ dl crème fraiche of slagroom
240 g camembert
100 g voorgeweekte gedroogde pruimen fijngehakt
3 eieren
1 eierdooier
zout peper nootmuskaat.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 c. Rol het deeg 1 cm dik uit en bekleed hiermee de ingevette taartvorm. Prik deze met een vork een aantal malen in en zet de
vorm even in de koelkast. - Leg een vel bakpapier in de bakvorm en vul deze met bakerwten. Bak hem 20 min. , verwijder de bakerwten en bakpapier en bak nog 5 min.
- Smelt de boter in een pan en smoor de knolselder 5 min. op een laag vuur. Roer er de crème fraiche door en stoof nog 10 min.
- Neem de pan van het vuur, voeg de helft van de camembert, de pruimen, eieren en eierdooier toe en roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Giet de vulling in de taartvorm, verdeel de overgebleven stukjes camembert erover en bak de taart 20 min. tot de taart stevig aanvoelt.
- Neem de taart uit de oven en laat iets afkoelen. Serveer er bv een lekkere linzensalade bij.
Kastanjesoep
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
400 gram kastanjes
1 kleine knolselderij
1 ui
bouillon
melk en boter
witbrood
Bereidingswijze
- Maak 400 gram kastanjes op bovenomschreven manier gebruiksklaar
- Kook de gepelde en ontvelde kastanjes, samen met 200 gram in blokjes gesneden knolselderij en een fijngehakt uitje, 30 minuten in 1 liter bouillon
- Wrijf alles door een zeef tot puree ( of u doet het vocht even apart en zet de staafmixer op de kastanjes en voegt daarna het vocht weer toe)
- Roer ongeveer 2 dl. melk door de soep tot deze de gewenste dikte heeft
- Verdeel 50 gram boter in klontjes
- Haal de pan van het vuur en klop de boterklontjes een voor een door de soep
- Garneer met ‘soldaatjes’; geroosterde reepjes witbrood.