Alle recepten met kastanjes
Kastanjesoep
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
400 gram kastanjes
1 kleine knolselderij
1 ui
bouillon
melk en boter
witbrood
Bereidingswijze
- Maak 400 gram kastanjes op bovenomschreven manier gebruiksklaar
- Kook de gepelde en ontvelde kastanjes, samen met 200 gram in blokjes gesneden knolselderij en een fijngehakt uitje, 30 minuten in 1 liter bouillon
- Wrijf alles door een zeef tot puree ( of u doet het vocht even apart en zet de staafmixer op de kastanjes en voegt daarna het vocht weer toe)
- Roer ongeveer 2 dl. melk door de soep tot deze de gewenste dikte heeft
- Verdeel 50 gram boter in klontjes
- Haal de pan van het vuur en klop de boterklontjes een voor een door de soep
- Garneer met ‘soldaatjes’; geroosterde reepjes witbrood.
Roffioelen
nagerechtIngrediënten
2 ons walnoten
2 goudreinetten
blanke amandelen
poedersuiker
kaneel
kardamom- of gember –poeder
bladerdeeg
Bereidingswijze
Roffioelen is een oud-vaderlands gebak uit de late Middeleeuwen (ca 1510). Hier een wat makkelijker, hedendaagse variant. Het oorspronkelijke recept is te vinden in ‘Van soeter cokene’ van dr. Maria van Winter.
- Neem 1 ons gepelde walnoten en een handje blanke amandelen, twee goudreinetten, 50 gram poedersuiker, gemalen kardamom of gemberpoeder en kaneel naar smaak
- Dit alles in stukjes snijden en goed door elkaar mengen
- Ontdooi een aantal bladerdeegvellen, leg wat van het mengsel in het midden en vouw de vier punten toe
- Zet in de oven tot de deegpakketjes mooi goudbruin zijn.
Salade Maarschalkerweerd
voorgerechtIngrediënten
1 citroen
2 ons walnoten
2 kroppen sla
2, sjalotten
verse munt
70 gram feta
honing walnotenolie
zwarte peper en cayennepeper.
Bereidingswijze
Dit was één van de salades bij de midwintermaaltijd voor de vrijwilligers op onze tuin.
- Klop een dressing van 1 theelepel honing, 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels walnotenolie (o.a. bij de Hema), wat zout, versgemalen zwarte peper en een mespunt cayennepeper
- Neem de kernen van twee kroppen groene sla , was en slinger droog
- Voeg toe 2 sjalotten in dunne ringen, een eetlepel verse munt, ca 70 gram feta (kruimelen) en een hand gepelde walnoten
- Schenk voor het opdienen de dressing erover.
Spruiten kastanjequiche
Hoofdgerecht voor 4 personenIngrediënten
500 gram spruiten
2 handen gepofte kastanjes
6 plakjes bladerdeeg,
4 eieren
250 ml crème fraîche
1 teen knoflook
1-2 tl rozemarijn
versgemalen peper en zout
150 gram geraspte kaas.
Bereidingswijze
- Oven voorverwarmen op 220 graden, plakjes deeg laten ontdooien
- Maak spruiten schoon, halveer ze en kook ze enkele minuten, pof de kastanjes in wat olie in de koekepan, pel en snijd in vieren (of neem kastanjes uit blik). Meng spruiten en kastanje stukjes door elkaar
- Doe de crème fraiche in kom, knoflook erboven uitpersen, rozemarijn en peper en zout toevoegen en geheel met staafmixer of blender goed mengen, dan eieren erdoor loskloppen
- Bodem en wand van de taartvorm met deeg bekleden, bodem met kaas bestrooien. Spruiten en kastanje mengsel gelijkmatig over de taartbodem verdelen. Eimengsel erop schenken
- Taartvorm midden in de oven plaatsen, na 10 minuten bakken de oventemperatuur terugschakelen naar 175 graden, taart in nog 45 minuten bruin en gaar bakken. Taart in punten snijden en over 4 borden verdelen.
Doe de rest van de ingrediënten erbij en meng goed. Serveer koud.
Kastanjesoep
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
400 gram kastanjes
1 kleine knolselderij
1 ui
bouillon
melk en boter
witbrood
Bereidingswijze
- Maak 400 gram kastanjes op bovenomschreven manier gebruiksklaar
- Kook de gepelde en ontvelde kastanjes, samen met 200 gram in blokjes gesneden knolselderij en een fijngehakt uitje, 30 minuten in 1 liter bouillon
- Wrijf alles door een zeef tot puree ( of u doet het vocht even apart en zet de staafmixer op de kastanjes en voegt daarna het vocht weer toe)
- Roer ongeveer 2 dl. melk door de soep tot deze de gewenste dikte heeft
- Verdeel 50 gram boter in klontjes
- Haal de pan van het vuur en klop de boterklontjes een voor een door de soep
- Garneer met ‘soldaatjes’; geroosterde reepjes witbrood.
Spruitjes met kastanjes en tijm
Benodigdheden voor 4 personen
- 18-20 kastanjes (of een blikje)
- 400 gr. schoongemaakte spruiten
- 2 ons zilveruitjes
- 2 ons grof gesneden winterpeen
- 1 theel. honing
- 8 theel. balsamico- of rode wijnazijn
- 1 theel. verse tijm
Bereidingswijze
1. Snij de schil van de kastanjes in, kook ze in ruim water 15 minuten en pel ze.
2. Verhit olie in een koekenpan en fruit daarin de spruiten, zilveruitjes en peen gedurende 5 minuten.
3. Meng de honing en azijn en voeg dit toe aan de groenten, laat enkele minuten koken onder regelmatig roeren.
4. Roer de kastanjes en tijm erdoor en laat met de deksel op de pan nog 15 minuten koken. Voeg zo nodig nog enkele eetlepels water toe.
5. Maak op smaak af met zout en peper en dien op met bijvoorbeeld rijst en een salade.