Alle recepten met honing
Romeinse zoetigheid
nagerechtIngrediënten
¾ l melk
5 eetlepels honing
gemalen peper
fijngestampte dennenzaden
wijnruit
scheut Muscadel-wijn
½ pond spaghetti
2 eieren
Bereidingswijze
- Doe in driekwart liter melk: vijf eetlepels honing, flink veel gemalen peper, een mengsel van fijngestampte dennenzaden (ongezouten pignoli’s, pinones) en wijnruit (een kruid dat de betere drogist moet hebben) en ten slotte een flinke scheut van een Spaanse muscadel-wijn
- Neem een half pond spaghetti (tracta) , breek die in kleine stukjes, en kook al roerend gaar in die driekwart liter melk (lacte)
- Als het geheel is gebonden, doe er dan twee eieren in
- Laat nog even doorkoken en blijf roeren
- Serveer deze pap met honing erover en gemalen peper
Gouden combinaties, bijgerechten met honing
bijgerechten met honing
- Biologisch notenbrood met verse geitenkaas en daarover wat geurige honing, even onder de grill
- Verse abrikozen halveren en ontpitten. De helften kort roosteren op een droge, hete koekenpan. Op een bakplaat leggen en met honing besprenkelen, dan onder de grill om te laten karameliseren. Serveer met koude mascarpone en geroosterde blanke amandelen
- Klop een theelepel honing, twee eetlepels citroensap en vijf eetlepels walnoten-olie. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en een snufje cayenne-peper. Bereid twee kroppen lolla bionda of de harten van vier gewone kroppen sla. Voeg toe: 3 lente-uitjes in dunne plakken, 140 gr. goede feta grof gekruimeld, handje verse munt en een handje halve walnoten. Klop de vinaigrette opnieuw en meng licht door de salade.
Halva (Oost Europa)
nagerecht voor 4 personenIngrediënten
25 gr. blanke amandelen
50 gr. suiker
2 eetlepels honing
1 dl sinaasappelsap
25 gr. boter
50 gr. griesmeel
1 theelepel kaneel
Bereidingswijze
Let op: dit gerecht moet 1 uur afkoelen!- Houd 4 amandelen voor de garnering en hak de andere fijn
- Rooster ze op een droge koekenpan
- Breng de suiker met de honing en het sinaasappelsap al roerend aan de kook op halfhoog vuur
- Laat 2 minuten zachtjes sudderen tot een dunne siroop
- Verhit de boter in een braadpan en bak daarin de griesmeel al omscheppend goudbruin
- Roer de griesmeel door de suikersiroop
- Verwarm het mengsel al roerend zachtjes tot een dikke pap
- Roer de amandelen erdoor
- Vet vier soufflé- of muffin-vormpjes in en schep het griesmeel-mengsel er in
- Druk goed aan en laat dan een uur afkoelen
- Keer de vormpjes om, strooi er wat kaneel over en garneer met de hele amandelen.
Vinaigre de miel: zelf honing-azijn maken
Ingrediënten
fles ongepasteuriseerde azijn
honing
water
Bereidingswijze
- Koop bij de natuurvoedingswinkel een fles ongepasteuriseerde azijn
- Mix half om half honing en water
- Doe dit honingwater in een fles en voeg voor ruim een derde deel daarvan aan ongepasteuriseerde azijn toe
- Zet op een warme en donkere plek en wacht twee weken
- Als het goed is moeten vage lapjes het vocht dan troebel maken; dat zijn de ‘azijnmoeders’, micro-organismen die suikers en alcohol omzetten in azijnzuur
- Zodra zuur genoeg, giet door een fijn zeefje
- Als het goed is heb je dan een kruidige zoetzure azijn.