Alle recepten met groene kool
Toscaanse groene koolsoep
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
1 ui
groentebouillon
1 groene kool
paar pimentkorrels en/of een gedroogd chilipepertje
eetlepel santen
hand taugé
Bereidingswijze
- Fruit een gesnipperd uitje in wat olie
- Voeg bouillon toe
- Was de koolbladen, ontdoe ze van al te dikke nerven, snijd het blad in reepjes, en doe in de soep
- Doe er een paar pimentkorrels en\of een gedroogd chilipepertje zonder zaden bij
- Laat 20 minuten zachtjes koken
- Laat de laatste 5 minuten een flinke eetlepel santen (kokoscrême) oplossen en meetrekken (roeren)
- En laat een paar minuten een flinke hand taugé meekoken.
Zoetzure savooiekool
Benodigdheden
- 500 gr. savooiekool
- 2 uien
- 3 eetl. olie
- 8 geplette kruidnagels
- 1 theel. karwijzaad
- 1 theel. gemberpoeder
- 4 eetl. honing
- 4 eetl. wijn- of appelazijn
- 50 gr. amandelen
- 100 gr. peen
- 10 bolletjes stemgember
Bereidingswijze
1. Snij de uien klein en fruit ze in de olie.
2. Voeg de gesneden kool, kruidnagels, karwijzaad, gemberpoeder en honing toe. Roer alles goed en voeg de azijn toe. Breng aan de kook en laat alles in ongeveer 10 minuten net niet gaar koken.
3. Rasp de peen en snij deze en de stemgember in kleine stukjes. Voeg ze met de amandelen vlak voor het serveren aan de kool toe en roer alles goed om.
Savooiekool met room
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 flinke savooiekool
- 30 gr. boter
- 1 gesnipperde ui
- 1 uitgeperste teen knoflook
- snufje zout
- 1 eetl. olie
- 2 eetl. bloem
- 4 dl. halfvolle melk
- snufje nootmuskaat
- peper
Bereidingswijze
1. Verwijder de stelen van de bladeren en hak alles grof.
2. Smelt de boter in een grote pan. Fruit hierin de ui en knoflook 1 minuut, roer de kool en het zout erdoor en bak alles 15 minuten onder regelmatig roeren.
3. Verhit olie in een pan, voeg de bloem toe en roer tot het mengsel begint te borrelen, laat al roerend nog 3 minuten koken. Voeg dan beetje bij beetje, steeds roerend de melk toe. Voeg nootmuskaat en peper toe en laat nog eens 10 minuten zachtjes doorkoken. Evt. is een deel van de melk te vervangen door room.
4. Warm de kool nog even door, giet de saus erop en schep alles goed om.