Alle recepten met courgette
Gemarineerde courgette
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
500 gr. kleine courgettes
2 tenen knoflook
peterselie
rode peperkorrels
olijfolie extra virgine
wijnazijn
Bereidingswijze
Marineren kost tijd dus altijd ruim voor de maaltijd aan de slag.
- Snijd de uiteinden van de courgettes, was ze, dep ze droog en snijd ze in schijfjes
- Bak de schijfjes in zonnebloem-olie goudbruin aan beide zijden, op een hoog vuur
- Bestrooi ze met zout en leg ze op een schaal om af te koelen
- Leg ze vervolgens in lagen en breng elke laag op smaak met een mengsel van fijngehakte peterselie en knoflook, wat versgemalen rode peper, wat wijnazijn en olijfolie
- Laat minimaal 6 uur marineren en serveer op kamertemperatuur als voorafje met stokbrood of ciabatta
Courgette-aardappel schotel
hoofdgerecht voor twee personenIngrediënten
500 gr. aardappels
500 gr. kleine courgettes
3 eieren
2,5 dl melk
peper, zout
kerriepoeder
50 gr. belegen geraspte kaas
Bereidingswijze
- De aardappels schillen, wassen en in schijfjes snijden
- In een pan met kokend water en zout de schijfjes 5 minuten koken
- De aardappels in een vergiet doen en afspoelen met koud water
- De uiteinden van de courgettes snijden, ze wassen en in dunne plakjes snijden
- In een kom de 3 eieren met 2,5 dl melk, wat peper en zout en een halve theelepel kerriepoeder loskloppen
- De oven voorverwarmen op 175 graden. In een ingevette ovenschaal de schijfjes aardappel en courgette om en om rangschikken. Daarover het eiermengsel gieten. Daarover strooit u 50 gr. belegen geraspte kaas
- De schaal gaat ong. 40 minuten in het midden van de oven.
Aljouk de courgettes
salade voor 6 personenIngrediënten
750 gr. courgettes
sap van een halve citroen
2 eetlepels extra virgine olijfolie
3 knoflooktenen uitgeperst
1 theelepel gemalen koriander
8 zwarte olijven
Bereidingswijze
- Was de courgettes en kook ze (heel) in water met zout tot ze zacht zijn.
- Laat ze uitlekken en druk er zoveel mogelijk water uit.
- Snijd de uiteinden er af, hak ze fijn en prak ze verder met een vork.
- Doe de rest van de ingredienten erbij en meng goed. Serveer koud.
Gefrituurde courgette
Benodigdheden
- courgettes
- ijswater
- (olijf)olie
- 100 gr. bloem
- zout
Bereidingswijze
1. Halveer de courgettes in de lengte, schep er evt. de zaden uit. Snij de courgettes in repen van 6 cm lang en 1 cm dik. Doe ze in een grote kom ijswater en zet 1 uur in de koelkast.
2. Giet de courgette af en dep ze droog.
3. Haal de repen door de bloem.
4. Verhit intussen de olie tot 180 graden en frituur de repen. Frituur er niet teveel tegelijk. Ongeveer 3 minuten tot ze goudbruin zijn.
5. Laat ze goed uitlekken en strooi er wat zout op.
Gesauteerde courgette met ui en tomaat
Benodigdheden
- 600 gr. courgette
- 1 grote rijpe tomaat
- 2 eetl. olie
- 3 uien
- 2 eetl. gehakte peterselie
- 1 eetl. citroensap
- zout & peper
Bereidingswijze
1. Ontvel de tomaat en snij hem in kleine blokjes.
2. Snij de courgette in 5 cm dikke plakken en snij deze in 6 partjes.
3. Snij de ui in dunne schijven.
4. Verhit de olie in een grote koekenpan op een matig hoog vuur. Voeg de courgette toe en bak die onder regelmatig roeren 5 minuten.
5. Strooi zout en wat peper over de courgette, voeg dan de uien toe en bak alles nog eens 3 minuten.
6. Doe de tomaat, peterselie en het citroensap erbij en laat alles nog enkele minuten op het vuur.
Gevulde courgettes
Benodigdheden
- 1 kg courgettes
- 1 fijngehakte ui
- 3 gehakte tomaten
- 3 eetl. fijngehakte peterselie
- 2 tenen fijngehakte knoflook
- 1 dl. olijfolie
- 100 gr. rijst (halfgaar gekookt)
- 50 gr. amandelen
- 40 gr. geraspte oude kaas
- zout & peper
- evt. 1 eetl. zwarte bessen en pijnboompitten
Bereidingswijze
1. Was de courgettes, snij ze in de lengte doormidden en hol ze voor het grootste gedeelte uit.
2. Doe het vruchtvlees van de courgettes in een pan met de ui, tomaten, peterselie, knoflook en olie en laat alles iets inkoken.
3. Doe de rijst erbij en laat alles zachtjes verder koken tot de rijst gaar is.
4. Verwarm de oven voor op 220 graden.
5. Neem de pan van het vuur, laat de vulling afkoelen en voeg de amandelen, oude kaas en evt. zwarte bessen en/of pijnboompitten toe.
6. Breng op smaak met zout en peper en vul de courgettes hiermee.
7. Leg ze in een ovenschaal, giet er wat olie over en bak ze 1 uur in de voorverwarmde oven.
Courgettetaart
Benodigdheden
- 4 courgettes
- 3 eieren
- 100 gr. gerapste pittige oude kaas
- nootmuskaat
- olie
Bereidingswijze
1. Snij de courgettes in plakjes en blancheer ze gedurende 1 minuut in koken water met zout.
2. Splits de eieren. Eidooiers en eiwitten zijn beide nog nodig.
3. Klop de eidooiers met de geraspte kaas en schep de geblancheerde courgettes erdoor.
4. Bestrijk een ondiepe ovenvaste schaal met olie en verwarm de oven voor op 180 graden.
5. Sla de eiwitten net stijf en schep ze door het courgettemengsel. Doe alles in de ovenschaal.
6. Bak de schotel 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de schotel goudbruin en goed gerezen is.
Romige spaghetti met courgette en cherrytomaatjes
Hoofdgerecht voor 4Ingrediënten
2 courgettes
twee grote handen vol cherrytomaatjes
500 gram spaghetti
2 pakjes haverkookroom
40 gram geschaafde amandel
1 citroen
2 teentjes knoflook
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgette in plakjes en gril samen met de cherrytomaatjes op een bakplaat (of eventueel een grillpan) in ongeveer 20 minuten
- Kook de pasta volgens de instructie op de verpakking.
- Hak de knoflook fijn en bak 1min in een grote koekenpan in wat olijfolie. Voeg de gekookte spaghetti toe aan de pan en bestrooi ruim met zout en peper. Voeg het pakje haverroom toe en laat op laag vuur even inkoken.
- Bak de geschaafde amandel op in een droge koekenpan op laag vuur voor een paar minuten
- Voeg de gegrilde courgette en tomaatjes toe aan de romige pasta. Pers een halve citroen uit boven de pan, of eventueel meer naar smaak. Serveer met de geschaafde amandel.