Alle recepten met citroen
Torta di ricotta
nagerecht voor meerder personen
Ingrediënten
1 citroen waarvan 1 eetlepel geraspte citroenschil
300 gram ricotta
250 gram suiker,
1 eierdooier
4 eetlepels melk
75 gram bloem
3 theelepels bakpoeder
3 eiwitten
boter en eventueel poedersuiker
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160 graden C
- Klop de ricotta met een handmixer luchtig
- Doe er al kloppend telkens een beetje van de suiker bij
- Klop eierdooier en melk door het mengsel
- Roer de gezeefde bloem en de geraspte citroenschil erdoor (voor meer informatie over het raspen van citroenen, zie hieronder)
- Klop de eiwitten stijf en spatel ze zachtjes door het cake-beslag
- Giet het beslag in een met boter ingesmeerde cake-vorm
- Zet ongeveer 45 minuten in de oven
- Test rond die tijd met een houten prikker of de cake gaar is
- Keer de cake om op een rooster en laat afkoelen
- Eventueel bestrooien met poedersuiker.
Karamel-saus met citroen
Bijgerecht voor 2 personenIngrediënten
1 citroen
150 gr. fijne kristalsuiker
150 gr. crème fraîche
75 gr. boter
3 soeplepels whisky
Bereidingswijze
- Trek de gele schil in lange slierten (zie hieronder) van de citroen
- Pers de citroen en houd 1 soeplepel sap apart
- Doe de suiker in een grote pan met dikke bodem
- Doe er het sap (minus de soeplepel), de citroenrasp en 10 cl water bij
- Verwarm en laat het op een getemperd vuur koken tot er een licht goudbruine karamel ontstaat
- Doe de crème fraîche, de boter, de whisky, en de apart gehouden lepel citroensap erbij
- Roer 1 minuut door, op een zacht vuurtje
- Giet door een zeefje in een sauskom (citroenrasp er uit)
- Kan warm of op kamertemperatuur gegeten worden en is erg lekker bij vruchten-ijs en crêpes.
Romige spaghetti met courgette en cherrytomaatjes
Hoofdgerecht voor 4Ingrediënten
2 courgettes
twee grote handen vol cherrytomaatjes
500 gram spaghetti
2 pakjes haverkookroom
40 gram geschaafde amandel
1 citroen
2 teentjes knoflook
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgette in plakjes en gril samen met de cherrytomaatjes op een bakplaat (of eventueel een grillpan) in ongeveer 20 minuten
- Kook de pasta volgens de instructie op de verpakking.
- Hak de knoflook fijn en bak 1min in een grote koekenpan in wat olijfolie. Voeg de gekookte spaghetti toe aan de pan en bestrooi ruim met zout en peper. Voeg het pakje haverroom toe en laat op laag vuur even inkoken.
- Bak de geschaafde amandel op in een droge koekenpan op laag vuur voor een paar minuten
- Voeg de gegrilde courgette en tomaatjes toe aan de romige pasta. Pers een halve citroen uit boven de pan, of eventueel meer naar smaak. Serveer met de geschaafde amandel.