Alle recepten met chinese kool
Chinese kool met banaan en kokos
hoofdgerecht voor twee personenIngrediënten
1 theelepel honing
6 eetlepels walnootolie
1 tot 2 eetlepels citroensap
peper en zout naar smaak
garnering: 2 eetlepels gemalen kokos, een paar takjes munt, 1 kiwi
Bereidingswijze
- Halveer de kool en spoel af in koud water
- Laat de kool goed uitlekken en snijd de kool in flinterdunne reepjes
- Snijd de appels in blokjes en de banaan in plakjes
- Schep het fruit door de kool
- Klop de dressing van de ingrediënten en schep deze door de salade
- Rooster de kokos in een droge koekenpan goudgeel en strooi die over de salade
- Garneer de salade met muntblaadjes en schijfjes kiwi
Chinese kool – notensalade
hoofdgerecht voor twee personen
Ingrediënten
½ Chinese kool
4 eetlepels walnootolie
1 eetlepel wijnazijn
1 eetlepel appeldiksap
versgemalen peper
40 gram noten naar keuze
handje rozijnen
Bereidingswijze
- Spoel de Chinese kool af en snijd deze in dunne reepjes
- Klop de dressing van de overige ingrediënten en schep die door de kool
- Bak de noten rondom goudbruin in een scheutje olie
- Verdeel de rozijnen met de noten over de sla
- Serveer de salade bijvoorbeeld met gebakken aardappelen, appelmoes en een (bio)burger.
Chinese kool met kummel
hoofdgerecht voor twee personenIngrediënten
500 gram aardappelen
500 gram Chinese kool
35 gram boter
zout
1 dl melk
1 ui
1 eetlepel kummelzaad
olie
Bereidingswijze
- Kook de aardappelen, giet ze af en stamp ze fijn
- Voeg boter en zout toe en roer scheut voor scheut melk erdoor tot een luchtige, maar stevige puree
- Was de Chinese kool in koud water, laat uitlekken en snijd in flinterdunne reepjes
Fruit de ui en kummel in de olie - Schep de ui, kummel en de koolreepjes door de hete aardappelpuree
- Voeg voor variatie 200 gram gebakken champignons of 100 gram uitgebakken spekblokjes toe.
Chinese kool en tempeh in pindasaus
hoofdgerecht voor twee personenIngrediënten
150 gram tempeh
1 Chinese kool
2 el Tamari of zoute ketjap
2 el citroensap
1 ui in ringen gesneden
half bouillonblokje
1 teen knoflook
1 tl sambal of naar smaak 1 tl rietsuiker
5 el pindakaas
olie
Bereidingswijze
- Snijd de tempeh in blokjes snijden en marineer deze 30 minuten in 4 eetlepels water met de tamari en het citroensap
- Was de kool, snijd deze in repen en laat uitlekken
- Bak de uiringen goudbruin in hete olie, schep ze uit de pan en houd ze apart
- Bak de tempehblokjes in dezelfde olie rondom bruin en haal ze uit de pan
- Voeg de kool toe met het bouillonblokje en wat water
- Smoor beetgaar onder af en toe omscheppen
- Meng knoflook met sambal, suiker en pindakaas en bak dit even in wat olie
- Roer het daarna los met wat water
- Schep kool, pindasaus en tempeh door elkaar en garneer het met de ui
- Serveer het gerecht met bijvoorbeeld rijst of couscous.
Chinese kool a la crème
Benodigdheden
- 1 chinese kool
- 2 eetl. olie
- 2 dl. bouillon of water met zout
- 2 eetl. maizena
- 2 dl. melk
- peper
Bereidingswijze
1. Snij de kool doormidden, verwijder de nerf en verdeel de kool in repen van 2 cm.
2. Verhit de olie in een ruime pan en bak hierin de kool, al roerende, korte tijd op hoog vuur.
3. Voeg na enkele minuten de bouillon toe en laat de groente 5 minuten stoven.
4. Los de maizena op in de melk en giet dit voorzichtig, al roerende, bij de kool. De melk mag niet koken.
5. Laat dit nog enkele minuten op laag vuur binden.
6. Maak op smaak af met peper.
Chinese koolstamppot met walnootgremolata
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 kg. aardappelen
- zout
- 400 gr. chinese kool
- 100 gr. gerookte spek of bacon in plakjes
- 50 gr. walnoten
- 125 gr. witbroodkruim
- 50 gr. boter
- 1,5 eetl. gehakte peterselie
- ½ eetl. citroenrasp
- versgemalen peper
- 1 dl. melk
- 1 eetl. kerriepoeder
Bereidingswijze
1. Aardappelen koken. Kool en spek in smalle repen snijden. De walnoten fijnhakken.
2. Spek bakken in een koekenpan, broodkruim en boter toevoegen en dit lichtbruin en krokant bakken.
3. Peterselie, citroenrasp en walnoten erdoorheen roeren.
4. Aardappelpuree maken met de aardappelen, melk, peper en kerriepoeder. Chinese kool erbij en goed doorwarmen.
5. Serveer de walnootgremolata over de stamppot.
Tip: ook erg lekker met kleine blokjes kaas door de stamppot!