Alle recepten met broccoli
Broccoli met appelsap
Bijgerecht voor 2 personenIngrediënten
300 gram broccoli
25 gram boter
driekwart dl. appelsap
halve eetlepel fijngehakte munt
1 eetlepel amandelschaafsel
Bereidingswijze
- Maak de broccoli schoon, snijd de stronken met rozen eraan in de lengte in vieren (een heel dikke stronk in achten)
- Smelt in een braad- of hapjespan boter
- Schep de broccoli erdoor
- Voeg het appelsap en de munt toe
- Laat de broccoli met het deksel op de pan in ca. 15 minuten zachtjes gaar smoren
- Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel goudbruin
- Doe de broccoli over in een schaal en strooi de amandelen erover
Broccoli-creme soep met amandelen
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
400 gram broccoli
1 sjalot of ui
10 gram boter
6 dl. groentebouillon
2 eetlepels amandelschaafsel
een achtste liter slag- of kookroom of crème fraîche
peper en zout
Bereidingswijze
- Was de broccoli wassen, schil de stelen en snijd deze in plakjes
- Verdeel de rest in roosjes
- Pel en snipper een sjalot (of anders een ui)
- Smelt in een soeppan de boter en fruit de ui zachtjes in 2 minuten
- Voeg de broccoli toe en bak deze 1 minuut zacht mee
- Schenk de bouillon erbij en breng dit aan de kook
- Kook de broccoli in ca. 6 minuten gaar
- Pureer de soep met staafmixer of roerzeef
- Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin
- Doe de helft van de slagroom of kookroom of crème fraîche in de soep doen en breng deze aan de kook
- Breng de soep op smaak met peper en zout
- Verdeel de soep over 4 borden en garneer met de rest van de room en de amandelen
Broccoli-ansjovispasta
Benodigdheden
- 350 gr. pasta (bv. Penne of pipe rigate)
- 300 gr. broccoli
- 1 blikje ansjovisfilet
- 2 tenen knoflook
- olijfolie
- zeezout
Bereidingswijze
1. Maak de broccoli schoon en verdeel in roosjes. Schil de steeltjes en snij deze in dunne plakjes. Pel de knoflook en snipper fijn.
2. Verhit in een royale koekenpan met stevige bodem een flinke laag olijfolie. Voeg daaraan de fijngesnipperde knoflook en ansjovisfilets toe. Laat ong. 10-15 minuten op laag vuur zachtjes smoren, net zo lang tot de ansjovis als het ware in de olie is opgelost.
3. Breng ruim water met een handje zeezout aan de kook. Voeg daaraan de penne toe en kook al dente (beetgaar).
4. Laat de broccoli de laatste 2-3 minuten meekoken. Giet de pasta samen met de broccoli af en laat in een vergiet uitlekken.
5. Doe terug in de pan en voeg er het olijfolie-ansjovismengsel aan toe. Goed mengen en in diepe borden serveren.
Lekker met een glas droge italiaanse wijn. Bijvoorbeeld een Soave.