Alle recepten met bospeen
Gesmoorde bospeen
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 bos wortels
- 1 dl. olijfolie
- 100 gr. ontbijtspek of gerookte tahoe
- 1 bosje uien
- 1 teen knoflook
- 1 dl. bouillon
- 1 eetl. fijngehakte peterselie
- zout & peper
Bereidingswijze
1. Maak de wortels schoon en snij ze in 2 mm dike plakjes. Snipper het wit van de uitjes (bewaar het loof voor iets anders). Snij het ontbijtspek/tahoe in kleine stukjes. Hak de knoflook fijn.
2. Verwarm de olie in een koekenpan op een laag vuur en fruit hierin zachtjes de ui, knoflook en ontbijtspek/tahoe onder regelmatig omscheppen ongeveer 5 minuten tot de ui glazig is.
3. Roer er dan de wortels en peterselie door. Laat ong. 20 minuten zachtjes smoren en voeg net genoeg bouillon toe om de wortels vochtig te houden.
4. Breng op smaak met zout en peper en dien onmiddellijk op.
Wortels met balsamicosaus
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 bos wortels
- 2 eetl. olijfolie
- 2 gekneusde jeneverbessen
- 4 eetl. balsamico-azijn
- 1 eetl. karwijzaad
- zout
Bereidingswijze
1. snij de wortels in plakken een 1 cm. Verhit de olie op een matig vuur en stoof hierin de wortels met de jeneverbessen ong. 20 minuten. Roer regelmatig. Evt. wat water toevoegen om aanbranden te voorkomen.
2. Voeg de balsamico en het karwijzaad toe. Zet ht vuur laag en laat nog even doorkoken tot de saus dik genoeg is.
3. Haal de pan van het vuur, voeg wat zout toe, dek af en laat nog enige minuten staan.
Wortel-pompoenrisotto
Benodigdheden voor 4 personen
- 120 gr. boter
- 1 klein gehakte ui
- 200 gr. pompoen, geschild en in kleine blokjes gesneden
- 4 wortels, in kleine blokjes gesneden
- 2,5 l. groentebouillon
- 400 gr. echte risottorijst
- 100 gr. geraspte oude kaas
- nootmuskaat
- zout & peper
Bereidingswijze
1. Verwarm de helft van de boter in een grote pan en bak hierin de ui. Voeg de pompoen en wortels toe en laat die in 30 minuten gaar worden. Prak de pompoen en wortel een beetje.
2. Breng de bouillon aan de kook. Voeg de rijst toe en kook alles een paar minuten op een hoge vlam. Zet het vuur lager en voeg de bouillon beetje bij beetje toe zodat de rijst steeds net onder staat. Veel roeren. Na ong. 15 minuten is de rijst gaar.
3. Voeg dan de kaas en kruiden toe en laat alles nog eventjes staan alvorens op te dienen.
Puree van wortel en koolraap
Benodigdeheden voor 4 personen
- 500 gr. wortels
- 1 stevige koolraap
- 2 uien
- 1 dl. room
- 15 gr. boter
- zout & peper
Bereidingswijze
1. Schil de koolraap en snij in dobbelstenen. Rasp de wortels en snij in plakken. Schil de uien en snij deze erg grof.
2. Doe alle groenten in een stoompan en stoom ong. 20 minuten. Koken duurt 15 minuten.
3. Pureer de groenten (indien gekookt: uit laten lekken) en voeg room, boter, peper en zout toe. Roer goed door.