Alle recepten met asperge
Asperges met groene saus
Asperges met groene saus
Benodigdheden
- 1500 gr. gekookte asperges
- 350 gr. fijngehakte spinazie
- 1 eetl. boter
- 2 dl. asperge-kookvocht
- ¼ l. room
- zout & peper
Bereidingswijze
1. Smelt de boter en laat daarin de spinazie gaar worden. Voeg het kookvocht en de room toe en laat de saus heet worden. Voeg zout en peper naar smaak toe.
2. Haal de asperges uit de pan, laat ze uitlekken en leg ze op een voorverwarmde schotel en giet de saus erop.
Asperges met mousselinesaus
Benodigdheden
- 1 ½ kg. asperges
- zout
- 200 gr. boter
- 2 eidooiers
- 2 theel. azijn
- 2 eetl. water
- enkele peperkorrels
- sap van ½ citroen
- ½ dl slagroom
Bereidingswijze
1. Schil de asperges, snij het onderste stukje weg en was ze. Breng ruim water met zout aan de kook en leg de asperges erin. Kook ze gaar. Maak in die tijd de saus.
2. Doe azijn en water in een klein pannetje en doe de peperkorrels erbij. Laat tot de helft inkoken en zeef het vocht dan.
3. Klop de eidooiers los met een beetje water en klop er in een klein straaltje het vocht bij. Doe alles in een kom en zet die in een pan met zacht kokend water. Blijf kloppen tot de saus is gebonden. Klop er dan in een klein straaltje citroensap bij.
4. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is evenals de room. Klop met kleine vlokjes tegelijk de boter door de saus en daarna in een klein straaltje de slagroom. Breng op smaak met zout.
5. Haal de asperges uit het kooknat, laat ze even uitlekken en leg ze op een schotel (met de kopjes allemaal naar een kant). Giet een deel van de saus erover en geef de rest van de saus apart erbij.
6. Is de saus eerder klaas dan de asperges gaar, houd deze dan warm – onder vrij regelmatig kloppen – op een theelichtje.
Aspergetaart
Benodigdheden
- 250 gr. bladerdeeg uit koeling of diepvries
- 1 kg. gare asperges
- 100 gr. bakbacon
- 75 gr. geraspte kaas
- 3 eieren
- 1/8 l. room of melk
- peper
Bereidingswijze
1. rol het deeg zeer dun uit en bekleed er een ronde vorm mee van ca. 24 cm doorsnee. Prik hier en daar met een vork in de bodem.
2. Laat de asperges afkoelen, uitlekken en snij ze in stukjes van ca. 5 cm lang.
3. Bak de bacon in een droge koekenpan tot de randen krullen. Leg de bacon op het deeg en daarop de asperges. Bestrooi ze met het grootste deel van de kaas.
4. Klop de eieren los met de room of melk en wat peper. Giet dit op de asperges en bestrooi met de rest van de kaas.
5. Bak de taart in een voorverwarmde oven op 220 graden in 40 minuten.