Alle recepten met artisjok
Artisjokharten met tuinbonen
hoofdgerecht voor 2 personenIngrediënten
750 gram tuinbonen (ongedopt)
250 gr. artisjokharten (bodems) doormidden of in vieren gesneden
peper en zout
3 eetlepels neutrale olijfolie
2 knoflooktenen (geperst of gehakt)
1 eetlepel citroensap
halve eetlepel suiker
2 takjes munt of dille fijngehakt.
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten in een pan met wat water
- Zet ze net niet helemaal onder
- Kook het geheel 15-20 minuten heel zachtjes, tot de groenten zacht zijn en het vocht ingekookt is
- Kan warm en koud gegeten worden.
Gevulde artisjokken
Benodigdheden voor 4 personen
- 4 artisjokken
- 2 eetl. wijnazijn
- 1 theel. peper
- 1 theel. mosterd
- 2 hardgekookte eieren
- 50 gr. gekookte ham
- 50 gr. gekookte garnalen
- 50 gr. gekookte mosselen
- 2 tomaten
- 4 eetl. crème fraiche
- 2 eetl. mayonnaise
- 2 theel. kappertjes
Bereidingswijze
1. Artisjokken gaarkoken in ca. 40-60 minuten in ruim water met zout en een scheut azijn of citroensap. Artisjokken omgekeerd op een theedoek laten uitlekken en afkoelen. Het ‘hooi’ en de binnenste blaadjes verwijderen.
2. In een kommetje een saus roeren van wijnazijn, peper en mosterd. Deze saus op de bodem en de rest van de artisjokken sprenkelen en ca. 30 minuten in laten trekken. Na 30 minuten de saus uit de artisjokken gieten en opvangen.
3. In een kom een saus roeren van crème fraiche, mayonaise en het opgevangen wijnazijnmengsel. Evt. iets zout toevoegen.
4. Eieren pellen en in partjes snijden. Plakjes ham fijnsnijden. Mosselen halveren.
5. Ham door de saus roeren.
6. Artisjokken vullen met 1 tomaat in reepjes, 1 ei in partjes, de mosselen en garnalen. Het sausje over dit vulsel gieten.
7. Artisjokken garneren met het overige ei, tomaat en de kappertjes.