Alle recepten met appels
Hete bliksem
Hoofdgerecht voor 2 personenIngrediënten
600 gram aardappelen (bijv. Junior)
500 gram appels (bijv. Zoete Bloemee),
1 grote ui
15 gram boter
peper en zout
Bereidingswijze
• Schil de aardappels en snijd in stukken.
• Pel de ui en snijd in ringen.
• Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in grove stukken.
• Kook aardappels, ui en appels in water met wat zout in ca. 20 minuten gaar.
• Giet het kookvocht af en bewaar dit.
• Stamp of prak (dan houd je nog wat appel in stukjes) de inhoud en maak het smeuïg met boter en wat kookvocht.
• Breng op smaak met peper en zout.
• Het gerecht wordt gloeiend heet gegeten; dat ‘hete’ heeft dus niet met pepers te maken.
• Als aanvulling kun je denken aan: piegelei, pittige saucijsjes, gehakt met Mexicaanse kruiden.
Tarte Normande
nagerecht voor meerder personenIngrediënten
750 gram appels (Delbar of Elstar)
3 eieren
100 ml crème fraîche
suiker
boter
kaneelpoeder
vanille–extract
Calvados
Bereidingswijze
- Smeer een bakvorm in met boter en bestuif met wat bloem.
- Bekleed de bakvorm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Schil de appels, steek het klokhuis eruit en snijd in partjes.
- Karameliseer de appel op de koekenpan in 50 gram boter, met 125 gram suiker en een flinke theelepel kaneelpoeder.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Doe de appel in de deegvorm en zet 20 minuten in de oven.
- Klop door elkaar: 2 eieren, 100 ml crème fraîche, 30 gram suiker en een eetlepel Calvados.
- Giet dit mengsel (na de 20 minuten) over de taart en zet het geheel nog 10 minuten in de oven.
Yacon-appel crumble met walnoten (of hazelnoten)
Ingrediënten voor 4 personenDe yacón, ook wel appelwortel genoemd, is een plant die oorspronkelijk uit het Andes-gebergte komt. Wij telen 'm al jaren op de tuin!
Het is een plant waarbij je de wortel rauw kunt eten. Het heeft de structuur van een appel en een zoete meloen/peer achtige smaak. Hoe langer je ze bewaart hoe zoeter en sappiger en smaakvoller ze worden. Zodra ze goed zijn (als ze een rimpelig huidje hebben), kun je ze rauw verwerken in salades of zo uit het vuistje eten. Je kunt ze ook inkoken tot een siroop die kan dienen als suikervervanger met een heerlijke karamelsmaak. Je kunt er ook mee koken en bakken, zo maakte onze tuinstagiair er een yacon-appelcrumble mee. Het recept:
Yacon-appel crumble met walnoten (of hazelnoten)
Ingrediënten voor 4 personen
3 Jonagold appelen
1 middelgrote Yacon (zodat de verhouding appels en yacon ongeveer gelijk is)
1/4 citroen
50 gr walnoten (óf hazelnoten)
30 gr rozijnen
1 tl kaneel
1 el suiker
75 gr koude roomboter
75 gr zelfrijzend bakmeel
75 gr suiker
50 gr havermout
Bereidingswijze
Schil de appelen en de yacon en snij ze in stukken.
Besprenkel de appelen en de yacon met het sap van de citroen en voeg de kaneel een de eetlepel suiker toe.
Voeg de Walnoten (óf hazelnoten) en de rozijnen toe laat dit met elkaar even staan zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken.
In tussentijd kan je het kruimeldeeg bereiden. Snij de boter in blokjes en doe deze in een kom.
Voeg het zelfrijzend bakmeel en de suiker toe en meng dit door elkaar. Het deeg moet geen massa worden, maar allemaal losse kruimels.
Dit doe je door het deeg een beetje tussen je handen heen en weer te wrijven. Als laatste voeg je de havermout toe en meng dit even goed door de kruimels.
Doe hierna het appel-yacon-mengsel in een ovenschaal en kruimel het deeg over de appels heen. Bak de crumble in 30 minuten af op 200 graden.
Super lekker!
Tuinbonen met venkel en appel
Benodigdheden voor 2 personen
- 1 kg. tuinbonen
- 1 appel
- 2 kleine venkels
- 50 gr. boter
- zout & peper
Bereidingswijze
1. Dop de tuinbonen, snij de venkel in dunne schijven en de appel in kleine blokjes.
2. Smoor de tuinbonen met wat water in de boter gedurende 20 minuten.
3. Voeg dan de appel en venkel toe en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
4. Naar smaak zout en peper toevoegen.
Pastinaakpuree
Benodigdheden voor 4 personen
- 750 gr. pastinaak
- 30 gr. boter
- 250 gr. moesappels
- 0,25 l. groentebouillon
- 1 eetlepel mierikswortelsaus
- peper
Bereidingswijze
1. Schil de pastinaken en snij ze in schijven van een halve cm. Schil de appels, boor het klokhuis eruit en snij ze in even dikke schijven.
2. Smelt de helft van de boter en doe de pastinaken, appels en bouillon erin. Laat het met de deksel op de pan ruim 30 min. sudderen tot alles zacht is.
3. Pureer alles in een keukenmachine of zeef en warm de puree weer door.
4. Voeg de rest van de boter en de mierikswortelsaus en wat peper toe en roer alles goed door.