Alle recepten met aardpeer
Aardperensoep
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
600 gram aardperen ongeschild
1 grote ui fijngesneden
2 eetlepels plantaardige olie
2 knoflooktenen fijngesneden
3 tomaten ontveld en fijngesneden
ruim een liter bouillon
peper en zout
het sap van een halve citroen
Bereidingswijze
- Schil de aardperen
- Neem een grote pan. Bak de ui in de olie tot de ui zacht is
- Voeg knoflook toe en bak die mee tot je hem ruikt
- Doe de tomaten erbij en roerbak die 5 minuten mee
- Voeg dan de aardperen toe en de bouillon, wat zout en peper naar smaak erbij
- Laat het geheel 30 tot 40 minuten zachtjes koken tot de aardperen zacht zijn
- Pureer tenslotte de aardperen grof met een puree-stamper en voeg het citroensap erbij.
(Bron: De Joodse keuken, Claudia Roden, Den Haag 1998)
Gegratineerde aardpeer
Gerecht voor 4 personenIngrediënten
500 g aardpeer
1 ui
1 teentje knoflook
2 eetl zonnebloemolie
200 ml melk
3 eieren
3 eetl tomatenpuree
1 eetl tamari of sojasaus
2 theel oregano
2 theel lavas
150 g gerapte kaas
peper en zout
Bereidingswijze
- Was de aardperen goed en snij ze in plakjes van 1 cm.
- Fruit de ui en knoflook in de olie en voeg de plakjes aardpeer toe, laat enkele minuten goed sudderen.
- Maak een beslag van de melk, eieren, tomatenpuree, tamari, kruiden, peper en zout en 100 g van de kaas.
- Vet een ovenschaal in en leg er de aardpeerplakjes in, giet het beslag eroverheen. Bestrooi met de overgebleven kaas en gratineer in een oven van 200
graden.
Romige soep van aardpeer en gebakken pastinaak
Gerecht voor 4 personenIngrediënten
1 kg aardpeer
sap van ½ citroen
3 eetl olijfolie
2 sjalotten fijngesnipperd
200 ml witte wijn
800 ml groentebouillon
125 ml slagroom
1 pastinaak
25 g roomboter
peper en zout
Bereidingswijze
- Schil de aardpeer, snij ze in gelijke stukjes en schep het citroensap erdoorheen om verkleuring te voorkomen.
- Verwarm wat olie in een ruime pan en fruit de sjalotten glazig. Voeg de aardpeer toe en bak even mee.
- Blus af met de wijn en laat iets inkoken, voeg dan de bouillon toe. Laat dit 20 minuten zachtjes koken tot de aardpaar zacht en gaar is.
- Pureer de soep tot hij helemaal glad is, giet de room erbij en roer goed door.
- Schil de pastinaak en snij en dunne schijfjes. Verhit de boter en wat olijfolie in een pan en bak de schijfjes pastinaak aan beide zijden knapperig. Maal er ruim
zout en peper boven. - Schep de soep in kommen, verdeel de pastinaak erboven.
Winterpostelein aardpeersoep
Gerecht voor 4 personenIngrediënten
4 grote aardperen
2 l bouillon
1 grote ui
3 tenen knoflook
klontje boter
2 blaadjes laurier
paar takjes tijm
peper en zout
750 gr winterpostelein
1 eetlepel mosterd
geraspte geitenkaas
Bereidingswijze
- Snipper de ui en knoflook, schil de aardpeer en snij ze in gelijke stukjes.
- Fruit de ui en knoflook en de boter. Voeg de aardpeer toe en bak enkele minuten mee.
- Voeg de laurier en tijm toe en blus af met de bouillon. Voeg wat peper en zout toe en kook in ongeveer 30 min. langzaam gaar.
- Verwijder de takjes tijm en laurier. Was de winterpostelein en hak deze fijn, hou enkele blaadjes apart voor de garnering.
- Voeg de winterpostelein toe en kook het nog een minuutje door, doe de mosterd erbij en pureer de soep met een staafmixer helemaal glad.
- Serveer met wat geraspte geitenkaas en 2 blaadjes winterpostelein.
Bakplaat met geroosterde aardpeer, pompoen, rozemarijn, feta en hazelnoten
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
600gr Aardpeer
1 oranje Pompoen
2 Rode ui
4 Teentjes knoflook
Twee takjes Rozemarijn
Feta blok
Handje hazelnoten
Bereidingswijze
- Bekleed een bakplaat met bakpapier of maak gebruik van een grote ovenschaal en verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd de ui in grove stukken, de aardpeer in kwartjes en de pompoen in blokjes en mix op de bakplaat. Gooi hier een flinke scheut olijfolie overheen en wees niet zuinig met zout en peper. Voor de liefhebber; voeg een eetlepel balasmicoazijn toe voor een lichte kristallisering van de groenten.
-
Leg de knoflookteentjes en takje rozemarijn op de bakplaat erbij. De rozemarijn zorgt voor een heerlijke geurige smaak en de knoflook zal op deze manier poffen. Doe de bakplaat in de oven voor ten minste 30 minuten en schep af en toe door.
-
Voeg het laatste kwartier verkruimelde feta toe en de hazelnoten toe
-
Serveer vervolgens in diepe borden en knijp de teentjes knoflook uit om door de maaltijd te mixen. Eet smakelijk!