Alle recepten met aardappel
Aardappeltaart uit Puglia (Zuid-Italië)
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
1,5 kilo kruimige aardappels
kazen: 100 gr. Pecorino Romano en 50 gram Parmezano Reggiano (of 150 gr. parmezaanse)
4 eetlepels volkoren broodkruim
2 grote uien
500 gr. rijpe tomaten
1 rode peper
5 eetlepels olijfolie
¾ dl droge witte wijn
1 laurierblad
2 eetlepels kappertjes
15 zwarte olijven
vergemalen zwarte peper
suiker
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een lage ovenschaal in.
- Schil de aardappels en kook ze gaar met wat zout.
- Rasp de beide kaassoorten.
- Rooster het broodkruim kort in een droge koekenpan.
- Pel en snipper de uien.
- Halveer de tomaten en rasp de helften tot moes, gooi de vellen weg.
- Ontdoe het pepertje van zaden en snijd fijn.
- Verhit 4 el olie en fruit de ui 4 minuten.
- Bak de peperstukjes kort mee.
- Voeg dan de wijn, laurierblad en tomatenmoes toe
- Kook er een gebonden saus van (regelmatig roeren).
- Spoel de kappertjes af en laat uitlekken.
- Snijd de olijven in stukjes en voeg ze samen met de kappertjes toe aan de saus.
- Breng de saus op smaak met peper en suiker.
- Stamp de aardappels tot puree en meng de geraspte kaas erdoor. Voeg genoeg olijfolie toe om de puree smeuïg te maken.
- Verdeel de helft van de puree over de ovenschaal, zorg voor een licht glooiend kuiltje naar het midden toe.
- Giet de saus erop en bedek die weer gelijkmatig met de rest van de puree (uitstrijken).
- Maal er wat peper over, strooi het broodkruim erover en bedruppel met wat olijfolie.
- Zet de ovenschotel 45 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
Geroosterde aardappelen met rozemarijn
Benodigdheden
1 kg. kleine stevige aardappelen
1 eetl. gedroogde rozemarijn of zoveel verse takjes als er aardappelen zijn
zout
zwarte peper
4 eetl. olijfolie
Bereidingswijze
- Warm de over voor op 180 graden.
- Boen de aardappelen goed schoon en halveer ze in de lengte tot 2/3.
- Steek een takje rozemarijn of strooi wat gedroogde rozemarijn in elke aardappel.
- Doe de olijfolie in een ovenschaal en leg hierin de aardappelen.
- Bestrooi met wat zout en peper en wentel de aardappelen door de olie tot ze er helemaal mee bedekt zijn.
- Bak ze in 1 tot 1 ½ uur gaar in de oven.