Recept
Pompoensoep
Ingrediënten
1 middelgrote oranje pompoen (ca. 20 cm diameter)
3 uien
3 appels (de Zoete Bloemee is zeer geschikt)
peper
klein stukje verse gember
1 blokje groentebouillon
sinaasappelsap
eventueel 1 rode peper
1 dl. creme fraiche
Bereidingswijze
- Pel de uien en snijd ze in ringen.
- Schil de pompoen, haal de zaden eruit en snijd ‘m in grove stukken.
- Schil de appels en snijd het vruchtvlees eraf.
- Neem een flinke soeppan. Doe er een scheut olie in en fruit de uien.
- Peper erop en een fijngesneden stukje verse gember (plak van 1 cm dik) erbij doen. Dan een laagje water (1 cm) in de pan doen, de stukken pompoen en appel erbij, aan de kook brengen en de deksel erop. Tien tot vijftien minuten koken.
- Zet intussen een liter water op met een blokje groentenbouillon.
- Haal de soeppan van het vuur, iets laten afkoelen en dan met de staafmixer alles pureren tot een gladde dikke massa.
- Zet de soeppan terug op het vuur, giet de bouillon erbij en klop met een garde de massa door de bouillon.
- Laat 15 minuten trekken. Doe er nog 1 dl. sinaasappelsap bij en eventueel een paar ringetjes Spaanse peper. Nog 5 minuten op het vuur.
- Doe de soep in de borden en doe een flinke schep creme fraiche in het midden van elk bord.