Recept
Oranjeschille te confyte en Oranjetaard
Uit het receptenboek van Mevrouw Marselis (1790):
- Neemt oranje appele, doet de schil half door en het binnenste daar uyt, week se 2 dagen in regenwater, smorgens en savonds vervarst, gekookt dan in een keetel ruym van waater, tot dat se ter deeg murf syn (terdege zacht), dan het wit met een silverde leepel daar uyt gedaan
- Dan in een platte pot in kandystroop gelyt, laate staan, en dan in de pot gedaan.
Oranjetaart
- Een apart gebakken vormpje van alleen deeg wordt gevuld met het volgende mengsel : Neem gekonfijte sinaasappelschil en snijd die in kleine stukjes. Doe daar wat sukade bij, wat krenten en wat wijn
- Dat alles even opkoken, er wat suiker bijdoen
- Beetje warm houden
- Doe de brokjes van ca. 4 bitterkoekjes en wat blanke amandelen in de blender
- Meng dat door het opgekookte mengsel en roer daar ook nog wat boter door
- Vul de vormpjes met dat mengsel, strooi er wat kaneel over en schenk een beetje sinaasappelsap erover.