De Moestuin

Recept

Libanese sla

Ingrediënten

50 gram veldsla

25 gram winterpostelein

1 komkommer

4 rijpe maar stevige tomaten

een handje peterselie

8 takjes munt

3 uien of sjalotten

4 sneden witbrood

1 teen knoflook

een kleine eetlepel citroensap

een kleine eetlepel gedroogde tijm

een flinke theelepel sumak

olijfolie en zout.

 

Bereidingswijze

Het bijzondere in deze schotel is de sumak: gedroogde en gemalen rode besjes van de sumakboom, die in de Libanese keuken gebruikt worden om een zuuraccent te geven. Sumak hoort samen met mastiek (hars van de acacia) en sahlab (wortel van een orchidee) tot de typisch Arabische keuken. Het is verkrijgbaar bij de Turkse groentenwinkel.

  • Schil de komkommer en snijd in plakken van 1 cm dik
  • Kook de tomaten kort en haal de velletjes eraf, snijd ze dan in stukjes ter grootte van een dobbelsteen
  • Was de peterselie, munt, de winterpostelein, en de veldsla en slinger ze droog
  • Snijd de munt en de peterselie grof
  • Pel de uien en hak ze fijn
  • Snijd het brood in dobbelsteentjes en leg het even onder de grill of op een koekenpan met een heel klein beetje olie
  • Knijp een teen knoflook uit in een grote schaal
  • Doe zout en citroensap erbij en roer tot het zout begint op te lossen
  • Doe de tijm en de sumak erbij, en ruim drie eetlepels olie. Weer roeren
  • Doe in de schaal erbij: tomaten, komkommer, ui, postelein, veldsla, , peterselie en munt
  • Meng alles voorzichtig door elkaar
  • Strooi de stukjes brood erover.