De Moestuin

Recept

La tourte de blettes

Ingrediënten

250 gram bloem

2 eieren

110 gram suiker (het liefst bruine basterdsuiker)

100 gram boter

zout

50 gram blanke rozijnen

een scheutje brandewijn/grappa

300 gram snijbiet

50 gram geraspte Parmezaanse kaas/of 80 gram Oud-Amsterdam

50 gram pijnboompitten

olijfolie

3 appels Jonagold

kaneel.

Bereidingswijze

  • Maak een deeg: doe in een beslagkom de bloem, 1 ei, 50 gram suiker, 100 gram ongezouten zachte boter, een snuf zout en een beetje lauw water.
  • Kneed een stevig deeg, voeg net zoveel water toe als nodig om het kneedbaar te krijgen.
  • Zet het deeg (minstens) 1 uur weg.
  • Als u het niet in huis heeft, koop dan een klein flesje brandewijn of grappa voor kookdoeleinden.
  • Leg 50 gram blanke rozijnen in de brandewijn (marineren; de smaak erin laten trekken)
  • Boerenjongens is direct bruikbaar.
  • Neem een uurtje pauze.
  • Neem de snijbiet, verwijder de dikste stelen en was in ruim koud water.
  • Uitlekken in vergiet, schudden, uitlekken.
  • Neem een grote, schone theedoek en leg de snijbiet op de uitgespreide doek.
  • Pak de vier punten van de doek stevig in een hand, ga naar buiten en slinger de ‘zak’ rond.
  • U begrijpt, het is van belang dat de groente zo droog mogelijk is.
  • Snijd de groente in smalle repen.
  • Doe de geneden groente in een grote schaal of kom.
  • Doe daarbij: 50 gram geraspte Parmezaanse kaas of 80 geraspte Oud-Amsterdam, 60 gram bruine suiker, de gemarineerde rozijnen, 50 gram pijnboom-pitten, een eetlepel olijfolie en 1 ei.
  • Meng dit alles goed door elkaar.
  • Verdeel het deeg in twee helften.
  • Gebruik bakplaat/bakpapier, of ovenschaal.
  • De ene helft van het deeg met de vingers uitdrukken tot een plak van ongeveer 25/15 cm.
  • Eventueel een beetje bloem bijstrooien om het deeg handelbaar te maken.
  • Leg het groentemengsel op de deegplak.
  • Leg daarbovenop plakken appel (Jonagold) als er ruimte voor is.
  • Maak van het overige deeg ook een soortgelijke plak en bedek het groentemengsel ermee.
  • Maak de deegranden rondom aan elkaar vast.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Zet in een hete oven (250 graden) en wacht tot het deeg goudbruin is (na ongeveer 15 min.).
  • Haal eruit en laat afkoelen
  • Er mag nog poedersuiker overheen
  • Eet koud, eventueel met plakken gebakken appel, die u met wat kaneel bestrooit.