Recept
La tourte de blettes
Ingrediënten
250 gram bloem
2 eieren
110 gram suiker (het liefst bruine basterdsuiker)
100 gram boter
zout
50 gram blanke rozijnen
een scheutje brandewijn/grappa
300 gram snijbiet
50 gram geraspte Parmezaanse kaas/of 80 gram Oud-Amsterdam
50 gram pijnboompitten
olijfolie
3 appels Jonagold
kaneel.
Bereidingswijze
- Maak een deeg: doe in een beslagkom de bloem, 1 ei, 50 gram suiker, 100 gram ongezouten zachte boter, een snuf zout en een beetje lauw water.
- Kneed een stevig deeg, voeg net zoveel water toe als nodig om het kneedbaar te krijgen.
- Zet het deeg (minstens) 1 uur weg.
- Als u het niet in huis heeft, koop dan een klein flesje brandewijn of grappa voor kookdoeleinden.
- Leg 50 gram blanke rozijnen in de brandewijn (marineren; de smaak erin laten trekken)
- Boerenjongens is direct bruikbaar.
- Neem een uurtje pauze.
- Neem de snijbiet, verwijder de dikste stelen en was in ruim koud water.
- Uitlekken in vergiet, schudden, uitlekken.
- Neem een grote, schone theedoek en leg de snijbiet op de uitgespreide doek.
- Pak de vier punten van de doek stevig in een hand, ga naar buiten en slinger de ‘zak’ rond.
- U begrijpt, het is van belang dat de groente zo droog mogelijk is.
- Snijd de groente in smalle repen.
- Doe de geneden groente in een grote schaal of kom.
- Doe daarbij: 50 gram geraspte Parmezaanse kaas of 80 geraspte Oud-Amsterdam, 60 gram bruine suiker, de gemarineerde rozijnen, 50 gram pijnboom-pitten, een eetlepel olijfolie en 1 ei.
- Meng dit alles goed door elkaar.
- Verdeel het deeg in twee helften.
- Gebruik bakplaat/bakpapier, of ovenschaal.
- De ene helft van het deeg met de vingers uitdrukken tot een plak van ongeveer 25/15 cm.
- Eventueel een beetje bloem bijstrooien om het deeg handelbaar te maken.
- Leg het groentemengsel op de deegplak.
- Leg daarbovenop plakken appel (Jonagold) als er ruimte voor is.
- Maak van het overige deeg ook een soortgelijke plak en bedek het groentemengsel ermee.
- Maak de deegranden rondom aan elkaar vast.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg.
- Zet in een hete oven (250 graden) en wacht tot het deeg goudbruin is (na ongeveer 15 min.).
- Haal eruit en laat afkoelen
- Er mag nog poedersuiker overheen
- Eet koud, eventueel met plakken gebakken appel, die u met wat kaneel bestrooit.