Recept
Griekenland: venkelpita’s
Ingrediënten
1 venkelknol
250 gram bloem
zout
1 borrelglas raki, grappa of jenever
olijfolie
(erbij: feta, wortel,citroen, garnalen).
Bereidingswijze
- Schaaf 1 venkelknol heel fijn en hak het groen fijn
- Zeef 250 gram bloem boven een kom, voeg ruim een halve theelepel zout toe, dan 1 borrelglas raki (of grappa, of jenever) en tenslotte 4 eetlepels (liefst Griekse) olijfolie
- Kneed goed door elkaar tot een soepel deeg dat niet plakt. Te droog: voeg een beetje warm water toe. Te plakkerig: voeg nog wat bloem toe
- Meng de venkel door het deeg
- Laat het deeg een half uurtje rusten
- Verdeel het deeg in 8 porties en rol per portie uit met een deegroller tot een dunne, ronde lap ter grootte van een flinke koekenpan
- Verhit olie in een koekenpan en bak een venkelkoek snel aan weerskanten bruin, knapperig en gaar. Direct serveren, eventueel in punten, dus: eten terwijl er gekookt wordt.