De Moestuin

Recept

Franse uiensoep

Ingrediënten

4 grote uien

30 gram boter

1 laurierblad

2 kruidnagels

gedroogde rozemarijn

suiker

zout en peper

bouillon

witte wijnazijn

droge witte wijn,

stokbrood/witbrood

100 gr belegen geraspte kaas.

 

Bereidingswijze

  • Snijd 4 grote uien in ringen
  • Neem een grote pan met stevige bodem en verwarm daar 30 gram boter in
  • Doe de uien erbij en een snufje suiker, 1 laurierblad, 2 kruidnagels, een halve theelepel rozemarijn, wat zout en peper
  • Fruit de uien op een matig vuur in ca 5 minuten goudbruin
  • Doe er 1 liter groentenbouillon/kruidenbouillon en een eetlepel witte wijnazijn bij en laat het geheel 15 minuten heel zachtjes koken
  • Doe er dan 2 dl droge witte wijn bij en laat nog eens 15 minuten zacht koken. Breng op smaak met peper en zout
  • Schep de soep in ovenvaste kommen en laat wat ruimte
  • Leg op de soep enkele sneetjes geroosterd stokbrood of uitgestoken (met een beker) rondjes witbrood. Strooi daarover wat belegen geraspte kaas
  • Zet in de oven (250 graden) of onder de grill om de kaas te laten gratineren.