Recept
Franse uiensoep
Ingrediënten
4 grote uien
30 gram boter
1 laurierblad
2 kruidnagels
gedroogde rozemarijn
suiker
zout en peper
bouillon
witte wijnazijn
droge witte wijn,
stokbrood/witbrood
100 gr belegen geraspte kaas.
Bereidingswijze
- Snijd 4 grote uien in ringen
- Neem een grote pan met stevige bodem en verwarm daar 30 gram boter in
- Doe de uien erbij en een snufje suiker, 1 laurierblad, 2 kruidnagels, een halve theelepel rozemarijn, wat zout en peper
- Fruit de uien op een matig vuur in ca 5 minuten goudbruin
- Doe er 1 liter groentenbouillon/kruidenbouillon en een eetlepel witte wijnazijn bij en laat het geheel 15 minuten heel zachtjes koken
- Doe er dan 2 dl droge witte wijn bij en laat nog eens 15 minuten zacht koken. Breng op smaak met peper en zout
- Schep de soep in ovenvaste kommen en laat wat ruimte
- Leg op de soep enkele sneetjes geroosterd stokbrood of uitgestoken (met een beker) rondjes witbrood. Strooi daarover wat belegen geraspte kaas
- Zet in de oven (250 graden) of onder de grill om de kaas te laten gratineren.