Recept
Cock – a – leekie (beroemde Schotse stoofpot)
Ingrediënten
10 grote preien
1 soepkip
900 gram kalfsschenkel
60 gram magere spekblokjes
1 theelepel zout
een kwart theelepel peper
1 kop gekookte pruimen (ontpitten)
1 bouquet garni; bijeengebonden kruiden als tijm, peterselie, laurierblad (na het meetrekken verwijderen)
1 bouillonblokje (kip, rund of groenten)
Bereidingswijze
- Koop bij de poelier een soepkip en vraag er een draadje omheen
- Koop bij de slager een stuk kalfsschenkel van ca. 900 gram, en laat het in drie stukken hakken
- Veeg de kip schoon met een warme, vochtige theedoek
- Was de schenkel
- Doe in een grote pan: de kip, schenkel, kruiden, spek, 8 in stukken gesneden preien
- Water erbij, zodat alles ruim onder staat
- Doe het deksel op de pan en laat 2 tot 3 uur heel zachtjes borrelen (een petroleumstel is hier heel handig), tot de kip gaar is
- Zeef de soep, snijd de kip in stukjes, en haal met een lepeltje de merg uit de schenkel
- Maak de soep op smaak af met peper en zout en doe er zonodig nog een bouillonblokje bij
- Dan gaan vlees en kip de pan weer in, samen met de ontpitte pruimen en de twee overgebleven fijngehakte preien
- Laat nog 15 minuten zachtjes doorkoken