De Moestuin

Recept

Cock – a – leekie (beroemde Schotse stoofpot)

Ingrediënten

10 grote preien

1 soepkip

900 gram kalfsschenkel

60 gram magere spekblokjes

1 theelepel zout

een kwart theelepel peper

1 kop gekookte pruimen (ontpitten)

1 bouquet garni; bijeengebonden kruiden als tijm, peterselie, laurierblad (na het meetrekken verwijderen)

1 bouillonblokje (kip, rund of groenten)

 

Bereidingswijze

  • Koop bij de poelier een soepkip en vraag er een draadje omheen
  • Koop bij de slager een stuk kalfsschenkel van ca. 900 gram, en laat het in drie stukken hakken
  • Veeg de kip schoon met een warme, vochtige theedoek
  • Was de schenkel
  • Doe in een grote pan: de kip, schenkel, kruiden, spek, 8 in stukken gesneden preien
  • Water erbij, zodat alles ruim onder staat
  • Doe het deksel op de pan en laat 2 tot 3 uur heel zachtjes borrelen (een petroleumstel is hier heel handig), tot de kip gaar is
  • Zeef de soep, snijd de kip in stukjes, en haal met een lepeltje de merg uit de schenkel
  • Maak de soep op smaak af met peper en zout en doe er zonodig nog een bouillonblokje bij
  • Dan gaan vlees en kip de pan weer in, samen met de ontpitte pruimen en de twee overgebleven fijngehakte preien
  • Laat nog 15 minuten zachtjes doorkoken