Recept
Bimbriyo
Ingrediënten
1 kilo kweeperen
sap van een kwart citroen
pond suiker
Bereidingswijze
- Veeg de donslaag van de peren, was ze, en snijd ze in vieren. Leg ze in een stevige pan en voeg zoveel water toe dat ze onder staan
- Citroensap erbij en 2 uur laten koken
- Giet af en vang het kookvocht/de sap op
- Verwijder klokhuis, zaden en schil zo goed mogelijk, en pureer de peren (door een zeef drukken of rollen)
- Kook het sap op een laag vuur in, tot er nog ongeveer 1,5 à 2 deciliter over is
- Voeg de suiker en de puree toe
- Kook al roerend met een houten spatel, op een laag vuur, tot het mengsel dikker wordt en wat gaat pruttelen
- Pas op voor aanbranden, bij twijfel gas uitdoen, doorroeren tot je een granaatrode pasta hebt. Iets laten afkoelen
- Neem een bakplaat of ondiepe (2 cm) schaal, bedek die met bakpapier (geen aluminium), en giet de pasta erin tot de laag ongeveer 1,5 cm dik is
- Laat minstens 1 dag op een luchtige warme plaats staan om uit te drogen
- Snijd dan in vierkantjes of ruitjes
- Bewaar in een afgesloten trommel.
Een alternatief geleermiddel is Marmello (natuurvoedingswinkels) als je niet zoveel suiker wilt gebruiken. Ik zou de suiker niet helemaal weglaten.